Chatu či chalupu koupíte na podzim nejvýhodněji

realitní zpravodaj

Dnes

Podle portálu Hypoindex letos v létě pokračoval pokles cen tuzemských chat a chalup a čeká se, že na podzim se v některých lokalitách mohou ceny dále snižovat. Po covidových letech, kdy zájem o chaty a chalupy na českém venkově podstatně vzrostl, nastalo období poklesu zájmu. K tomu již tradičně v realitním byznysu platí, že rekreační nemovitosti bývají nejlevnější na podzim. Toho se dá dobře využít.

Ač ceny nemovitostí ve městech stoupaly, ne vždy tento trend kopíruje ceny na venkově. Ve vyšší kategorii jsou a stále zůstávají domy nově postavené, moderně a ekonomicky vybavené, a také chalupy po rekonstrukci. Kdo si dnes „pohraje“ s rekonstrukcí a nemusí šetřit, může totiž ze staré venkovské chalupy vytvořit opravdu luxusní nemovitost.

Výhodou starších nemovitostí na vesnicích oproti těm novým je navíc velikost pozemku, a často i existence hospodářských budov, jako jsou bývalé stáje či stodoly. Ty se dají připojit k původní obytné budově, a tak mohou vznikat zajímavé prostory, které bydlení obohatí například o wellness či domek pro návštěvy. Pokud najdete na prodej takto zrekonstruovanou nemovitost, bude její cena určitě úměrná nákladům vynaloženým na její rekonstrukci.

Dalšími rozhodujícími faktory pro konečnou prodejní cenu pak bude pak vzdálenost od většího města, zda jde o území v atraktivní rekreační lokalitě, či stav občanské vybavenosti daného místa. Podle některých realitních specialistů se ceny rekonstruovaných objektů v atraktivních lokalitách, jako jsou horské oblasti, Český ráj a podobně, mohou pohybovat v rozmezí 25 až 100 tisíc korun za metr čtvereční.

Jiná situace ovšem nastává, pokud se spokojíte se starší chalupou či chatou. Tyto typy nemovitostí v posledních dvou letech značně zlevnily. Často si je zakoupily rodiny v období covidové epidemie, ale pak zjistily, že je vlastnit nechtějí.

Chata_na_podzim

Důvodů zlevnění bývá několik

Někteří majitelé si uvědomili, že raději cestují, než tráví volný čas na jednom místě. Někdy to souvisí i s častým vytížením dětí různými sportovními aktivitami, které se odehrávají většinou o víkendech, a na něž rodiče děti doprovázejí. A nakonec, údržba jakékoli nemovitosti, a zvláště starší, je náročná časově i finančně. A pokud někdo takovou koupil, nemusel dobře odhadnout své možnosti, a tak raději nemovitost opět prodá. S jedním z kuriózních důvodů jsem se setkala osobně: rodina si stěžovala, že v obci o 450 obyvatelích je „malá zábava“ – tedy málo kulturních a společenských příležitostí. To ovšem dokládá, že někteří lidé, kteří do té doby neměli s životem na malých obcích žádné zkušenosti, mají spíše představy převzaté z romantických zahraničních filmů, které líčí život na malých městech nejen jako klidný, ale jako plný sousedských radostí a komunitních akcí. To ovšem skutečnému životu na venkově nemusí odpovídat.

Ceny za metr čtvereční užitné plochy domu před rekonstrukcí začínají již na 5 000 Kč za metr čtvereční, ale pohybují se i kolem 30 000 korun. I když chalupu nebudete v zimě využívat, je podzim vhodnějším obdobím na koupi než jaro. Chodit totiž na prohlídky do nevytopené a zazimované nemovitosti se nikomu nechce. Takže majitelé chat a chalup si jsou vědomi toho, že je vhodné prodej uskutečnit nejpozději v listopadu. A i kvůli urychlení prodeje jsou často ochotni o skutečné prodejní ceně jednat.

Pokud si vyberete vhodnou lokalitu a chalupu, tak si při prohlídce nezapomeňte ověřit několik faktů, které pro vás hrají rozhodující roli. Může to být občanská vybavenost, zasíťování pozemku, případně obce (čistička odpadních vod, vodovodní řad, případně připojení na plyn), kvalita internetového připojení (zvláště pokud hodláte trávit na chalupě občas i pracovat), a v neposlední řadě se podívejte i na webové stránky obce. Z nich můžete poznat, jak to v obci „žije“, zda je tam nějaký spolkový život, kulturní a sportovní aktivity či akce pro děti. 

Související články

Jak řešit poškození věci v pronajaté chalupě? Možností je několik

Majitel ubytování má právo stanovit si podmínky, za nichž bude danou nemovitost pronajímat. Ty je nejlepší zveřejnit formou ubytovacího řádu jak na webových stránkách,  tak přímo v nemovitosti. …

realitní zpravodaj

16. 10. 2024

Koupili jste chalupu a nevyužijete ji po celý rok? Pronajměte ji

I když jsou Češi vyhlášeným národem chatařů a chalupářů, nutno říci, že takový majetek také podstatně omezuje plánování volného času. Péče o nemovitost vyžaduje pozornost po celý rok. Jak spojit…

realitní zpravodaj

22. 8. 2022

V CHKO můžete postavit dům. Je však třeba respektovat pravidla

Chráněné krajinné oblasti jsou podle zákona rozsáhlá území s harmonicky utvářenou krajinou. Cílem je nejen ochrana krajiny a rostlin, ale také její celková struktura, včetně zástavby. Oblasti…

realitní zpravodaj

31. 1. 2022

Jak udělat z chaty rodinný dům

20.1.2020 - Rozhodli jste se odstěhovat na chatu a hodláte tam trvale bydlet? Nebo jste si vyhlédli chatu, kde by se vaší rodině líbilo? Bydlet lze kdekoli. Avšak už jen daň z nemovitosti je u…

realitní zpravodaj

20. 1. 2020

Na co si dát pozor při koupi chaty?

22.3.2017 - Chaty či chalupy nabízejí majitelům klid, přírodu či místo pro grilování s přáteli. Pokud uvažujete o koupi rekreačního objektu, nezapomeňte na několik bodů, které jsou při výběru…

realitní zpravodaj

22. 3. 2017

Nemovitosti v nabídce

ulice nám. Přátelství 685, Prachatice
9 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
ulice Nové sady, Brno
16 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
ulice gen. Píky 296/6, Olomouc
25 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Obsahuje 3D prohlídku
Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajůNastavení cookies