Jak řešit poškození věci v pronajaté chalupě? Možností je několik

realitní zpravodaj

Dnes

I když se většina hostů chová k ubytování během pobytu s respektem, přesto je třeba mít nastolená jasná pravidla. Pronajímatel by měl mít nějaký ubytovací či domovní řád, v němž stanoví podmínky pobytu. A hosté by měli mít možnost se s ním seznámit a samozřejmě jej respektovat.

Majitel ubytování má právo stanovit si podmínky, za nichž bude danou nemovitost pronajímat. Ty je nejlepší zveřejnit formou ubytovacího řádu jak na webových stránkách,  tak přímo v nemovitosti.

Ubytovací řád se řídí občanským zákoníkem

Měl by především řešit: způsob, jakým se provádí rezervace ubytování, jaká jsou pravidla storna, kdy a jak se ubytování platí, jakým způsobem se host ubytovává a ukončuje pobyt (především předání klíčů, předání prostor), jak se zajišťuje úklid, maximální počet osob, které je možno ubytovat, zda je možné mít v nemovitosti domácí mazlíčky.

V ubytovacím řádu se také stanovuje dodržování nočního klidu, kouření, možnosti venkovního grilování, používání dětského hřiště či sportovních potřeb a jiné. Platby za energie či spotřebované dřevo na topení mohou být součástí celkové ceny, ale také nemusí, a pak je nutno v ubytovacím řádu stanovit, jak se hradí. Většina pronajímatelů, zvláště těch, kteří nevyužívají internetové ubytovací platformy, požaduje při příjezdu také kauci. Od ní se někdy odečítá právě cena spotřebované energie, anebo také výše způsobené škody.

Předcházet škodám v ubytování se totiž sice dá, ale ne vždy

Když pomineme divoké večírky, tak škody způsobené v ubytování jsou většinou neúmyslné. Například ubytovací platforma Booking konstatuje, že podle jejich informací k takovým škodám dochází pouze jednou za 5 000 rezervací a většina těchto incidentů je spíše náhodná než úmyslná. Komukoli se může stát, že o něco zakopne, rozbije skleničku, spadne pod ním židle. Může se stát i větší škoda a jde o to, zda ji turisté nahlásí nebo ne.

Ideální je, pokud lze ubytování předávat osobně

Ubytovatel má v tomto případně jasnou kontrolu, že je při příjezdu hostů vše v pořádku, může jim ukázat i zacházení s technikou, jako je sporák, televize, vířivka a další, které se často liší přístroj od přístroje. Hosté si v případě osobního převzetí mohou konkrétně i vizuálně zkontrolovat, že je vše v pořádku a ubytovatel právě tak i při odjezdu hostů.

Pokud nemůže být ubytovatel přítomen příjezdu, je třeba stanovit podmínky pro příjezd i odjezd. Často se dnes předávají klíče prostřednictvím různých schránek s bezpečnostním kódem. Když host přijde do pronajaté chalupy, měl by hned vše zkontrolovat a pokud mu něco není jasné, nebo zjistí nefunkčnost některého zařízení či poškozený předmět, měl by to obratem nahlásit pronajímateli.

V případě poškozeného předmětu, nábytku či jiného zařízení je vhodné pořídit fotografii a tu ubytovateli zaslat. Ten má možnost zajistit odstranění vady například správcem, úklidovou firmou apod. Pokud není vada takového charakteru, aby hostům vadila v užívání, mohou se dohodnout na tom, že ubytování využijí bez opravy dané věci. Nicméně právě včasné nahlášení bude pro hosty při odjezdu důkazem toho, že věc nepoškodili právě oni. Pokud by škodu nahlásili na konci pobytu typem prohlášení: „…jé, to už nefungovalo, když jsme přijeli!“, bude složité prokazovat, že ji nezavinili. A ubytovatel od nich právem může požadovat náhradu.

Obecně podle občanského zákoníku se hradí škoda uvedením do předešlého stavu. V penězích se škoda nahrazuje, jenom pokud není možné uvést věc do předešlého stavu nebo žádá-li to poškozený (například propálený koberec se do původního stavu uvést nedá). Při určení výše škody se vychází z obvyklé ceny věci v době poškození a zohlední se, co musí poškozený k obnovení věci účelně vynaložit. Pokud je možné věc opravit a tato oprava je levnější než koupě nové věci, skutečnou škodou je cena opravy.

Nezapomínejte na pojištění

Pronajímatel i host by měli mít uzavřené platné pojistné smlouvy. Pro hosty může být výhodné mít uzavřené pojištění odpovědnosti za škodu (resp. újmu). To se často uzavírá v rámci běžného pojištění domácnosti, je také součástí většiny cestovních pojištění, a může být uzavřeno i samostatně. Chrání osoby a příslušníky jeho domácnosti, pokud způsobí škodu někomu jinému. Vztahuje se tak například i na neúmyslně poničené vybavení v ubytovacím zařízení, na půjčené sportovní potřeby a další.

Pronajímatel by měl mít uzavřené pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti, a samozřejmě v rámci toho i on pojištění odpovědnosti. Konkrétní modely doporučí vybraná pojišťovna. 

Související články

Koupili jste chalupu a nevyužijete ji po celý rok? Pronajměte ji

I když jsou Češi vyhlášeným národem chatařů a chalupářů, nutno říci, že takový majetek také podstatně omezuje plánování volného času. Péče o nemovitost vyžaduje pozornost po celý rok. Jak spojit…

realitní zpravodaj

22. 8. 2022

Je možné postavit chatu v lese?

Stavební úřad a lesní správa mají hlavní slovo Kvalifikovaně posoudit otázku přípustnosti stavby a souladu stavby s územně plánovací dokumentací je plně v kompetenci místního příslušného stavebního…

realitní zpravodaj

25. 2. 2022

V CHKO můžete postavit dům. Je však třeba respektovat pravidla

Chráněné krajinné oblasti jsou podle zákona rozsáhlá území s harmonicky utvářenou krajinou. Cílem je nejen ochrana krajiny a rostlin, ale také její celková struktura, včetně zástavby. Oblasti…

realitní zpravodaj

31. 1. 2022

Rekreační chata uprostřed louky? Jaký pozemek je možné vybrat pro stavbu chaty?

Které pozemky na území obce lze zastavět? Tuto informaci lze zjistit z územního plánu, který definuje, které pozemky jsou zastavitelné a mohou na nich vzniknout stavby určitého typu, a které pozemky…

realitní zpravodaj

9. 11. 2021

Za jakých podmínek je možné ubytovávat ve svém domě turisty?

Jak je definováno ubytování v soukromí Je to přechodné krátkodobé turistické ubytování v minimálně jednom a maximálně ve čtyřech ubytovacích jednotkách (pokoje, apartmány, studia) v rodinném domě,…

realitní zpravodaj

2. 6. 2021

Nemovitosti v nabídce

ulice Demlova, Brno
8 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Obsahuje 3D prohlídku
ulice Danielova, Praha
4 312 560 Kč
prodej
prodej
ulice Danielova, Praha
3 974 320 Kč
prodej
prodej
Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajů