5 praktických tipů, pokud se chystáte koupit svou první nemovitost

realitní zpravodaj

Dnes

Koupě nemovitosti je jedním z největších kroků, který většina z nás v životě podnikne. Tento proces je vzrušující, ale také plný výzev a rozhodnutí, která mohou mít dlouhodobé dopady na náš život. Zvlášť jedná-li se o první investici do vlastního bydlení. Ta vyžaduje nejen finanční přípravu, ale i pečlivou analýzu mnoha dalších faktorů. Aby byl proces koupě první nemovitosti co nejhladší, připravili jsme pro vás pět praktických tipů, na co se zaměřit.

1. Lokalita – základní stavební kámen vašeho výběru

Místo, kde se rozhodnete koupit svou nemovitost, ovlivňuje nejen hodnotu nemovitosti, ale především kvalitu vašeho každodenního života. Jak říká známé realitní rčení: „lokalita, lokalita, lokalita“. Při výběru bydlení je důležité, aby vyhovovala vašim potřebám a preferencím – ať už jde o blízkost MHD, škol, nákupních center, nebo třeba přírody.

Základem je pečlivě si rozmyslet, co od lokality očekáváte. Udělejte si seznam priorit a jednotlivé faktory si seřaďte podle důležitosti. Ujistěte se, že lokalita splňuje minimálně ty klíčové požadavky,“ radí Dominik Ženatý, ředitel realitní kanceláře DOMA realitní makléři, který často spolupracuje s prvomajiteli nemovitostí.

Tip: Vytvořte si seznam „musí mít“ a „bylo by hezké, kdyby měla“. Postavte jednotlivé parametry proti sobě a rozhodněte, které jsou pro vás zásadní. Tento přístup vám pomůže rychleji se zorientovat a přiblížit k ideální lokalitě.

2. Velikost – přizpůsobte prostor svým potřebám

Dalším faktorem, který výrazně ovlivňuje hodnotu nemovitosti, je její velikost. Při zvažování, jak velkou nemovitost chcete koupit, je důležité zamyslet se nad vašimi aktuálními i budoucími potřebami. Kolik místností využijete? Budete potřebovat pracovnu nebo dětské pokoje? Máte koníčky, které vyžadují úložné prostory? Je pro vás balkon nezbytný?

Velikost nemovitosti často přímo ovlivňuje její cenu. Proto je důležité být realistický ohledně svých potřeb a uvědomit si, že určité kompromisy mohou být nevyhnutelné,“ upozorňuje Dominik Ženatý.

Tip: Zaměřte se spíše na metry čtvereční než na dispozici místností. Vnitřní uspořádání lze většinou upravit, ale zvětšit prostor už zpravidla nejde.

3. Cena – nechte si poradit a ušetřete

Cena je pro většinu kupujících rozhodující faktor. Doporučujeme začít tím, že si zjistíte, jaké máte finanční možnosti. Pokud plánujete koupit nemovitost na hypotéku, je dobré si nechat udělat nabídky od několika bank nebo se poradit s hypotečním specialistou. Ten vám může často pomoci ušetřit nemalé částky.

Je důležité vědět, jaká je reálná tržní cena nemovitosti, o kterou máte zájem. Zeptejte se profesionálního makléře na Srovnávací tržní analýzu – můžete tak předejít tomu, že zaplatíte více, než je potřeba,“ radí Dominik Ženatý.

Tip: Nepodceňujte roli odborníků, ať už jde o hypoteční poradce, nebo realitní makléře. Ušetříte nejen čas, ale i peníze.

4. Nabídka prodávajícímu – jak vyjednat co nejlepší podmínky

Jakmile jste našli nemovitost, která splňuje vaše požadavky a odpovídá vašemu rozpočtu, přichází na řadu jednání s prodávajícím. I v tomto kroku se vyplatí mít za sebou zkušeného makléře, který se v takových transakcích pohybuje denně.

Je důležité porovnat cenu nemovitosti s tržní analýzou a případně požadovat slevu, pokud cena neodpovídá realitě nebo jsou nutné opravy. Makléř vám pomůže vyjednat lepší podmínky,“ říká Dominik Ženatý.

Tip: Než učiníte nabídku, poraďte se s realitním makléřem. Může vám ušetřit spoustu starostí a také času na prohlídkách nemovitostí, které nejsou pro vás vhodné.

5. Právní náležitosti – bezpečná koupě začíná důkladnou kontrolou

Posledním krokem, který byste rozhodně neměli podcenit, jsou právní náležitosti. Ujistěte se, že nemovitost nemá právní vady, že majitelé jsou uvedeni v katastru nemovitostí jako vlastníci, a pokud jde o byt, prověřte také stav společenství vlastníků nebo družstva.

Právní stránka je klíčová. Investice do advokáta, který připraví kupní smlouvu a zastoupí vás při jednání s katastrálním úřadem, se vždy vyplatí,“ doporučuje Dominik Ženatý z DOMA realitních makléřů.

Tip: Požadujte vždy bankovní, notářskou nebo advokátní úschovu kupní ceny. Zajistíte si tím, že transakce proběhne bezpečně.

Koupě nemovitosti je zkrátka komplexní proces, ve kterém se vyplatí obrátit na odborníky.

Související články

6 věcí, bez kterých se neobejdete při prodeji luxusních nemovitostí

Diskrétnost a zase diskrétnost Diskrétnost je základním kamenem úspěšného prodeje luxusní nemovitosti. Potenciální kupující ocení, když jejich budoucí domov není do detailu vystaven na veřejnosti.…

realitní zpravodaj

20. 5. 2024

Je lepší pronajmout byt vybavený, anebo prázdný?

Rozhodněte se podle typu nájemníka Řešení je totiž opravdu snadné. „Buď byt zařiďte celý, anebo ho nechte nezařízený. Každou z variant však udělejte na sto procent. Zkrátka tak, aby budoucí nájemník…

realitní zpravodaj

3. 4. 2024

Zdědili jste nemovitost? Takhle zjistíte její hodnotu

O tom, které nemovitosti jste zdědili, vás informuje notář. Dům, chatička, pole, garáž nebo rybník. Jednou je váš blízký vlastnil celé, jindy třeba z pětiny. A všechny mají svou hodnotu, kterou notář…

realitní zpravodaj

23. 1. 2024

5+1 výhod novostaveb: Proč se vyplatí koupit zbrusu nový byt?

Bez úprav a oprav Jedním z klíčových argumentů pro nákup novostavby je fakt, že nové nemovitosti poskytují okamžité bezproblémové bydlení bez nutnosti stavebních zásahů. „Když si vyberete kvalitního…

realitní zpravodaj

18. 12. 2023

Kupujete nemovitost? Zajímejte se, zda patří do rodinné domácnosti

Co je to rodinná domácnost Tento pojem zavedl nový občanský zákoník a vlastně nahrazuje dřívější označení společná domácnost. Jedná se o trvalé soužití manželů, partnerů či rodičů s dětmi, které má…

realitní zpravodaj

24. 1. 2022

Nemovitosti v nabídce

ulice Vinný vrch, Šternberk
19 990 000 Kč
prodej
prodej
ulice Kuldova 761/13, Brno
6 500 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajů