Bez povolení a kolaudace dnes postavíte větší domek, než loni

realitní zpravodaj

Dnes

V novém stavebním zákoně, který kompletně platí od 1. července letošního roku, mimo jiné došlo k rozšíření okruhu staveb, které nepotřebují stavební povolení, a tím ani kolaudaci. Týká se to staveb drobných.

Stavební zákon nově dělí stavby na drobné, jednoduché, vyhrazené a ostatní. A právě u drobných staveb není zapotřebí povolení ani kolaudace. Podle starého zákona nebylo potřeba stavební povolení na stavbu, která zabírala maximálně 25 m2 zastavěné plochy. Nyní se limit zvýšil, a tak i možnost postavit si na svém pozemku třeba zahradní domek, garáž nebo dílnu.

Za drobné stavby se nyní považují stavby do 40 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s nejvýše jedním podlažím. Stavba může být také podsklepená, a to do 3 m hloubky. 

Jsou zde samozřejmě také omezení
Musí jít o stavbu na pozemku, kde máte postavený rodinný domek nebo chatu (stavbu pro rekreaci). Nesmí jít o objekt, který bude určen k podnikání, a musí být dodržena odstupová vzdálenost od hranic pozemků 2 m. Zároveň musí být dodržen limit pro vsakování dešťové vody, který se nesmí snížit pod 50 % celkové plochy pozemku. Takový zahradní domek nebo větší kůlnu můžete postavit i v zahrádkářské osadě, pokud bude splňovat stejné podmínky jako na pozemku rodinného domku.

Mimo garáže či zahradního domku můžete také bez stavebního povolení nyní postavit například skleník či bazén, a také stavby pro hospodaření v lesích a stavby pro výkon práva myslivosti do 30 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky bez podsklepení.

Jak to bude s mobilními domy?

Bez stavebního povolení lze umístit na pozemek i mobilní dům, což je podle zákona „výrobek plnící funkci stavby“. Ten by měl splňovat podmínku, že včetně základové konstrukce bude mít maximálně 55 m2 zastavěné plochy a 4 metry výšky. 

Pro majitele lesů může být důležité, že stavební povolení nepotřebují ani pro oplocení lesních školek a obor, oplocení zřízené k ochraně lesních porostů před zvěří na lesních pozemcích a oplocení dřevin vysazených za účelem založení územního systému ekologické stability, která jsou bez podezdívky.  

Vzhledem k tomu, že drobné stavby nepotřebují stavební povolení, nepotřebují ani kolaudaci. Navíc je možné, aby si drobnou stavbu majitel postavil sám. Musí sice zajistit stavební dozor, ale nemusí to být autorizovaná osoba (tj. s „kulatým razítkem“). 

Po dokončení stavby ji lze rovnou začít užívat, a to dle zákona „k účelu, ke kterému je určena svým charakterem“. Jestliže by ale například na garáž nebo zahradní domek navázala zastřešená terasa, malá kůlnička nebo jiná přístavba, a tím by stavba přesáhla povolenou zastavěnou plochu, bude již nutné zažádat o povolení, protože touto změnou přestane být drobná stavba drobnou a stane se z ní zřejmě stavba jednoduchá. Tam už spadají rodinné domy a další stavby s větší zastavěnou plochou.  

Drobné stavby může stavebník také svépomocí odstranit

Pouze u staveb, v nichž je obsažen azbest, je nutno přivolat odborníka. Pokud byste tedy nyní bourali starší kůlnu nebo garáž, která nově spadá pod drobné stavby, zjistěte si, zda obsahuje azbest. Ten se často vyskytuje například ve střešních krytinách (eternit).

Bez stavebního povolení a následné kolaudace lze také provádět stavební úpravy u běžných rodinných domů, a to za podmínky, že tyto úpravy nezasáhnou do nosných konstrukcí stavby, nezmění vzhled stavby ani způsob užívání, a jejich provedení nemůže ovlivnit požární bezpečnost stavby. Výjimkou jsou domy, které jsou kulturní památkou, což sice není u rodinných domů časté, ale zvláště na venkově může být na pohled obyčejný starý statek součástí větší památkové zóny a podobně.

Související články

Jakou stavbu můžete mít ve svém lese

Dle občanského práva může vlastník na svém pozemku, a to i nestavebním „zaparkovat“ přívěs nebo maringotku. Pokud to je na omezenou dobu a opravdu za účelem parkování, je to možné. A i když les je…

realitní zpravodaj

15. 5. 2024

Stavby svépomocí jsou stále častější

Postavit si dům na klíč je snem mnoha vlastníků pozemků, ovšem ne každý může tento sen uskutečnit. Jak rekonstruovat starší rodinný dům, je také otázkou, která může mít různá řešení. Pokud jste dům…

realitní zpravodaj

19. 10. 2023

Nový stavební zákon zjednodušuje stavební řízení, ale vrací do hry kolaudaci rodinných domů

Ale u všech ostatních bude nutné žádat o stavební povolení. Kdy bude možné vydat rozhodnutí ve zrychleném řízení Základním předpokladem pro vydání rozhodnutí ve zrychleném řízení je skutečnost, že…

realitní zpravodaj

29. 5. 2023

Poslanci schválili novelu stavebního zákona

Nový stavební zákon byl schválen v červenci 2021 a účinnosti částečně nabyde 1. července letošního roku. Mimo jiné procesy byl pro drobné stavebníky i developery snad nejdůležitějším bodem nový…

realitní zpravodaj

10. 5. 2023

Jak udělat z chaty rodinný dům

20.1.2020 - Rozhodli jste se odstěhovat na chatu a hodláte tam trvale bydlet? Nebo jste si vyhlédli chatu, kde by se vaší rodině líbilo? Bydlet lze kdekoli. Avšak už jen daň z nemovitosti je u…

realitní zpravodaj

20. 1. 2020

Nemovitosti v nabídce

ulice U Hadích lázní, Teplice
3 490 000 Kč
prodej
prodej
ulice Střelecká 803/35, Hradec Králové
16 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
ulice Pobočná, Praha
17 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajůNastavení cookies