Pro koho je vhodný individuální projekt rodinného domu?

realitní zpravodaj

5. 1. 2022

Ne pro každého je vhodný typový projekt. Záleží na specifikách pozemku a samozřejmě na představě, jak má dům vypadat a fungovat. Jestliže preferujete osobité řešení a chcete se stát tak trochu spoluautory svého domu, právě pro vás je dobré zvolit individuální projekt.

Pro koho se hodí individuální projekt
Jedním z prvních kritérií je fakt, že jste si v nepřeberném množství typových projektů nevybrali. Nebo by projekt vzhledem k vašim osobním požadavkům na funkčnost domu či na stav a tvar pozemku vyžadoval takové úpravy, že je lepší dům vyprojektovat individuálně. Umožní totiž využít přednosti parcely, případného sklonu, orientace ke světovým stranám a třeba neobvyklého tvaru daleko víc, než projekt typový.

Takový dům se může stát také známkou vaší osobnosti a životního stylu. Dům bude šitý na míru vašim představám. Odrazí váš smysl pro design, bude respektovat zájmy všech členů rodiny i zvláštní potřeby.

Výběr správného architekta
Navrhování individuálního projektu je náročnou záležitostí a ne vždy se povede napoprvé vybrat vhodného architekta. Proto je vhodné věnovat jeho výběru dostatek času. Zjistit si podrobnosti o vybraném architektonickém ateliéru, probrat reference, podívat se na projekty, které již dané studio realizovalo.

Prvním krokem je seznámení s územním plánem a místními regulativy. Ovlivnit může například umístění domu na pozemku vzhledem k rozměrům a nutným odstupům od hranic pozemku. Může ovlivnit také tvar střechy, počet nadzemních podlaží, umístění oken a další důležité prvky.

Kdo se málo ptá, nebude pro vás ten pravý
Počítejte s tím, že navštívíte několik architektů. Již z první schůzky můžete poznat, zda bude vzájemná spolupráce fungovat a vybraný odborník bude s vámi nejen sdílet vaši představu o bydlení, ale přinese do ní zajímavé nápady.

Stačí poslouchat. Ten správný architekt se bude zajímat o návštěvu místa, kde má dům stát, a také se podrobně vyptá na vaše soukromí, představy o vašem životě a na váš životní styl. Není co tajit. Důležité je, kolik generací bude v domě žít, jaké mají členové rodiny zájmy, kolik prostoru pro ně potřebují. Je nutné myslet také na budoucí vývoj rodiny. V minulých letech často stavebník myslel, že děti dospějí a jedno nebo více z nich zůstane bydlet v domě. A tak postavil v patře samostatný byt. Jenže děti dospěly a našly si své uplatnění v jiném regionu. A dům zůstal zbytečně prázdný a nevyužitý. Může se stát i opak.

Místa bude málo a bude nutno řešit, zda se dá dům trochu nafouknout. Chytrý architekt může myslet i na takovou eventualitu. To vše je důležité již pro architektonickou studii, která je prvním bodem výstupu společné práce.

Nejprve studie, následuje zpracování projektu
Ze studie je patrné urbanistické začlenění domu, dispoziční a prostorové řešení, konstrukční principy, materiálové a barevné řešení a koncepce technologického vybavení. Návrh mnohá architektonická studia již dnes doplňují také 3D vizualizací. A tak uvidíte umístění domu přímo na pozemku a získáte představu o jeho začlenění do okolního prostředí a zástavby.

Po schválení studie následuje zpracování projektu, kde se řeší nejen konečná podoba domu a rozvržení jednotlivých místností, ale také konstrukce stavby a výběr materiálů pro stavbu. Součástí projektu je také technická část, ve které se řeší veškeré aspekty od způsobu vytápění, chlazení, větrání až po přesné rozmístění zásuvek v každé místnosti.

Mnoho architektů je v přímém pracovním spojení s projektanty a jejich ateliéry mají přesah nejen do řešení projektu, ale až k inženýrské činnosti, zajištění stavebního povolení či pomoc při výběru dodavatele. Pokud si takový vyberete, odpadne vám mnoho časově i psychicky náročných činností, který byste museli absolvovat.

Než přistoupíte k rozhodnutí, kdo navrhne váš dům, pečlivě si zformulujte všechny požadavky a očekávání. Individuální projekt bude dražší, než projekt typový, ale může podstatně více splnit vaše vize a představy o bydlení.

Související články

Jak si vybrat typový projekt rodinného domu

Vybrat si vhodný projekt není tak jednoduché, jak se zdá. Jestliže vlastníte stavební pozemek, musíte vybírat projekt rodinného domu také s ohledem na jeho polohu a tvar. Ale jestliže pozemek nemáte,…

realitní zpravodaj

26. 2. 2021

Nový trend - aktivní dům. Čím se liší od pasivního?

Běžná novostavba rodinného domu spotřebuje 80-140 kWh/m2. Náklady na vytápění se stále pohybují v řádech desetitisíců. A i když se stavějí stále úspornější budovy, stejně je spotřeba energie na…

realitní zpravodaj

11. 11. 2020

Rodinný dům z keramického kompozitu. Jaké výhody přináší?

Asi každý, kdo uvažuje nad výstavbou rodinného domu, by chtěl postavit rychle, kvalitně a levně. Jednou z možností je sázka na rodinné domy vyrobené ze Sioporu, materiálu, jehož hlavní složkou je…

realitní zpravodaj

22. 6. 2020

Kupujete stavební pozemek? Prověřte si, zda je opravdu stavební

Územní plán Územní plán se zpracovává na základě  zásad územního rozvoje, které schvaluje krajské zastupitelstvo pro celý kraj. Obecní zastupitelstvo pak zpracovává a schvaluje územní plán, který…

realitní zpravodaj

13. 5. 2020

Jaké jsou hlavní povinnosti stavebníka při přípravě a provádění stavby?

13.1.2020 - Povinnosti a odpovědnost osob při přípravě a provádění staveb je dána pro stavebníka § 152 stavebního zákona č. 183/2006 Sb. Stavebník musí splnit všechny povinnosti a zajistit řádné…

realitní zpravodaj

13. 1. 2020

Nemovitosti v nabídce

ulice 8. května, Olomouc
11 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Trnava
8 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Obsahuje 3D prohlídku
Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajůNastavení cookies