Jakou stavbu můžete mít ve svém lese

realitní zpravodaj

15. 5. 2024

Je to jednoduché – vlastně žádnou, která by se používala k bydlení. Pokud to tedy nepovolí příslušný orgán lesní správy a stavební úřad. Máte-li svůj vlastní les, určitě vás někdy láká odstěhovat se tam a mít klid od ruchu běžného života. Ovšem kupujete-li lesní pozemek či pozemek na okraji lesa, dobře prověřte, zda a kde je možné na něm postavit dům či tam jen tak zaparkovat mobilní dům, maringotku nebo obytný přívěs. I když se les stane vaším majetkem, ne vše je možné.

Dle občanského práva může vlastník na svém pozemku, a to i nestavebním „zaparkovat“ přívěs nebo maringotku. Pokud to je na omezenou dobu a opravdu za účelem parkování, je to možné. A i když les je dle lesního zákona výjimečný, přece jen pro vlastníky platí volnější režim než pro návštěvníky lesů. 

Mezi výjimky patří také to, že vlastníci a jejich zaměstnanci mohou v lese jezdit a stát s motorovými vozidly, pokud vykonávají činnosti související s péčí o les. To může platit tedy i pro mobilní zařízení, které bude například při kácení dřeva, výsadbě nebo jiné údržbě lesa sloužit dočasně jako šatna nebo sklad. 

Také lze v lese vybudovat pro účely údržby trvalou stavbu typu kůlna, kde bude třeba krmivo pro lesní zvěř v zimním období apod. To již samozřejmě s příslušným povolením.

Základním stavebním kamenem lesního zákona totiž je, že veškeré pozemky určené k plnění funkcí lesa musí být účelně obhospodařovány. Jejich využití k jiným účelům je zakázáno. O výjimce může rozhodnout orgán státní správy lesů na základě žádosti vlastníka lesního pozemku nebo ve veřejném zájmu – jde o tzv. dočasné nebo trvalé odnětí pozemků z plnění funkcí lesa pro jiné využití. Pokud tedy vlastník chce postavit jakoukoli stavbu, včetně té zmiňované kůlny, musí zažádat o toto odnětí a s největší pravděpodobností mu bude podobná stavba schválena.

Jiná situace ovšem nastává, pokud by se mobilní dům či maringotka  začaly používat k přespávání, resp. bydlení, či by je chtěl majitel pronajímat turistům. Nebo třeba postavit na lesním pozemku jiné stavby za účelem bydlení či rekreace. Zde jsou předpisy nekompromisní.

Stavební zákon říká, že až na výjimky se v nezastavěném území stavět nesmí. Povolené jsou pouze stavby, které svým charakterem a účelem souvisejí s ochranou a péčí o přírodu a krajinu, jakými jsou například stavby pro lesnictví, vodní hospodářství či těžbu nerostů. Takže pokud by mobilní zařízení nebylo již využíváno jako objekt nutný pro provádění lesních prací a údržby, ale jako stavba pro bydlení, bude se posuzovat jako „výrobek plnící funkci stavby“.  

Ten často vzniká jednoduše, a to tak, že mobilní zařízení ztratí svoji stávající mobilitu. Prostě se „odpojí se kolečka“, výrobek se připoutá k zemi, vybuduje se například terasa, pergola, suchá toaleta, kompost, nebo se dokonce přivede elektřina a jiné inženýrské sítě.  Pak už se ale jedná zcela jednoznačně o stavbu pro bydlení, která podléhá příslušným povolovacím postupům dle stavebního zákona, ale také územním plánům. A je nutné a pro všechny majitele pozemků včetně lesních i závazné podle nich postupovat.

Les může být krásnou součástí vašeho pozemku. Ovšem, než jej koupíte, prověřte si dokonale na stavebním úřadě i lesní správě, k čemu je která část pozemku určena, zda a kde je možno umístit stavbu a jaké parametry může tato stavba mít.

Související články

Na chalupě u lesa? Jaké jsou výhody a nevýhody domu na samotě?

Plánujete-li koupit nebo postavit dům stranou od ostatní výstavby, je třeba počítat s tím, že život na takovém místě přináší na jednu stranu nesporné klady, na druhou stranu také různé komplikace,…

realitní zpravodaj

12. 1. 2024

Koupě lesa je dlouhodobou investicí. Za kolik let se vám vrátí vstupní náklady?

Jaká je cena lesa Cena lesa se určuje samozřejmě odhadem, který závisí na tom, jaké porosty v lese jsou. Pokud je část lesa ve stáří, kdy lze dřevo těžit, bude cena jiná, než les, který je prakticky…

realitní zpravodaj

15. 12. 2021

Jak ideálně vybavit chatu k pronájmu?

Krátkodobé pronájmy u rekreačních nemovitostí vedou Málokdo pronajme chatu nebo apartmán dlouhodobě. Běžné je, že majitel tráví v nemovitosti vybrané víkendy, případně krátkou dovolenou, a ostatní…

realitní zpravodaj

26. 8. 2021

Jak udělat z chaty rodinný dům

20.1.2020 - Rozhodli jste se odstěhovat na chatu a hodláte tam trvale bydlet? Nebo jste si vyhlédli chatu, kde by se vaší rodině líbilo? Bydlet lze kdekoli. Avšak už jen daň z nemovitosti je u…

realitní zpravodaj

20. 1. 2020

Jak vybrat chatu k trvalému bydlení?

24.8.2015 - Zejména v okolí Prahy se v posledních letech rozmohl trend koupě chaty k účelu trvalého bydlení. Důvodem jsou bezesporu finanční možnosti kupujících. Rodinné domy v blízkosti hlavního…

realitní zpravodaj

24. 8. 2015

Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajůNastavení cookies