Neplatiče může pronajímatel vystěhovat až po rozhodnutí soudu

realitní zpravodaj

Dnes

Pro pronajímatele je nejvíce problematickou záležitostí vystěhovat z bytu nájemníka, který neplatí. I když se zdá, že existuje dostatek nástrojů, nájemník – i když neplní své smluvní povinnosti – je dle stávajících zákonů chráněn i v těchto případech více než majetek pronajímatele.

Ochrana nájemníka je určitě důležitým nástrojem klidného bydlení. Naopak, nájemní bydlení je i významnou součástí státní politiky a je mu věnována dostatečná pozornost. Většina pronajímatelů si také seriózních nájemníků určitě váží. Vždyť co je lepšího, než platící nájemník a klid v domě. Ovšem ne všichni jsou takoví.

A pronajímatel má velmi málo zákonných možností, jak nájemníka, který své povinnosti neplní, vystěhovat. Jednou z hlavních povinností je pravidelná úhrada měsíčního nájemného, případně i dalších poplatků s pronájmem souvisejících. Pronajímatel poplatky za služby obratem posílá dál svým dodavatelům – vodárnám, úklidovým firmám, za odvoz odpadu, údržbu výtahu, elektřinu ve společných prostorách a podobně.

Nájemné pak rozdělí na část, která připadne na údržbu domu neboli do fondu oprav, což je sice termín používaný převážně v SVJ, ale takový fond musí tvořit i soukromý pronajímatel. Ne sice ze zákona, ale pochopitelně musí dbát na údržbu a opravy domu a vytvářet si zdroje například na novou střechu, omítku, zateplení, výtah či opravy interiéru a jiné. Teprve poslední díl z platby nájemníka je jeho příjem, z něhož musí odvést daně.

To vše se však špatně zajišťuje, pokud se někteří nájemníci rozhodnout nájem neplatit. Po nezbytných písemných upomínkách může pronajímatel ve svůj prospěch použít jistinu neboli kauci. Co však dělat, když kauce je spotřebovaná, nájemník neplatí, ale v bytě dále bydlí? Následovat musí výpověď z nájmu pro hrubé porušení povinností. Pokud se však nájemník odmítne i po uplynutí výpovědní lhůty vystěhovat, nastává čas na poslední možné řešení. Tím je exekuce vyklizením nemovitosti.

Exekuci musí na návrh pronajímatele rozhodnout soud. 
Exekutor nejprve zašle nájemníkovi, který byt neoprávněně obývá, výzvu k dobrovolnému splnění povinnosti (tj. k vyklizení bytu), ve které stanoví lhůtu 30 dnů. Nájemník je dále povinen uhradit zálohu na náklady exekuce. Jestliže nájemník nereaguje, exekutor stanoví termín vyklizení. O něm opět vyrozumí nájemníka, a dále pronajímatele – resp. majitele nemovitosti, a příslušný orgán obce, v jejímž obvodu se vyklízená nemovitá věc nachází. Termín musí být stanoven nejméně 15 dní před samotným vyklizením. 

V této době by měl exekutor provést místní šetření pro další hladký průběh exekuce. Zjišťuje se, zda se nájemník v bytě zdržuje a je tedy pravděpodobné, že bude vyklizení přítomen, rozsah jeho majetku, protože bude třeba zajistit odvoz a skladování těchto věcí, a dále by se měl exekutor dozvědět, zda se v bytě vyskytují další osoby či zvířata. Někdy se tyto informace získávají složitě, zvláště pokud nájemník nespolupracuje, zapírá se a podobně. Lze to zjistit dotazem u pronajímatele, který když v domě bydlí, tak má o těchto záležitostech povědomí, nebo u sousedů.

Samotné vyklizení se často provádí za přítomnosti Policie ČR, protože je pravděpodobné, že nájemník, který se neodstěhoval již po výpovědi pronajímatele, bude vyvolávat konflikty a vystěhování nějakým způsobem bojkotovat. Průběh vystěhování by pak měl exekutor zdokumentovat, nejlépe natočením videa. Na závěr exekutor pořizuje protokol o vyklizení, který by si měl převzít pronajímatel i bývalý nájemník.

Nájemník by si měl své vyklizené věci na místě převzít. Pokud tak odmítne učinit, nebo nebude vyklizení přítomen, exekutor je dá uložit do úschovy a vyrozumí nájemníka, kde se nacházejí. Pokud nejsou věci vyzvednuty do šesti měsíců ode dne, kdy byly uschovány, budou prodány. Výtěžek prodeje vyplatí exekutor nájemníkovi po srážce nákladů úschovy a nákladů prodeje.

Situace pronajímatele, když se nájemník i přes výpověď z nájmu nevystěhuje a dále neplatí, není jednoduchá. Chce ochránit svůj majetek a má právo o něm rozhodovat a zhodnocovat jej. Na druhou stranu ochrana nájemníka je dnes v tomto směru silnější než právo pronajímatele. Právníci však zdůrazňují, že násilné vystěhování bez rozhodnutí soudu, ale i jen výměna zámku u vstupních dveří či odpojení energií nic neřeší.  Naopak, dojde-li záležitost až k policii či před soud, bude takové jednání nebo jakékoliv jiné vyvíjení nátlaku hrát v neprospěch pronajímatele.

Související články

Vystěhování neplatícího nájemníka z bytu – často velký problém

Složení jistoty při podpisu nájemní smlouvy Kauce neboli dle stávajícího zákona jistota, bývá skládána nájemníkem při podpisu nájemní smlouvy a může být maximálně ve výši tří měsíčních nájmů (tzn.…

realitní zpravodaj

8. 7. 2024

Mohou vlastníci domu odpojit neplatiči teplo a elektřinu?

Pro iDnes.cz před časem popsal předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Jan Vysloužil případ, kdy Společenství vlastníků jednotek zjistilo, že v bytě, který je odpojený od elektrické…

realitní zpravodaj

18. 4. 2024

Pronajímáte byt? A víte, jaké dokumenty při pronajímání potřebujete?

Pronájem domu či bytu v osobním vlastnictví - Nájemní smlouvu obsahující identifikace nájemce a pronajímatele, popis nemovitosti, včetně adresy a stavu bytu a detailní ustanovení týkající se nájemní…

realitní zpravodaj

12. 3. 2024

Je výhodnější při pronájmu bytu hradit energie sám, nebo je raději přepsat na nájemce?

Obě varianty jsou poměrně standardní. Každá má své výhody a nevýhody.  Přepis na nájemníka Pro majitele je tato varianta pohodlnější, ale vyplatí se spíše při dlouhodobém pronájmu. Pokud se…

realitní zpravodaj

17. 5. 2023

Jak si prověřit budoucího nájemníka a ochránit svůj majetek

Proto je dobré nájemce před podpisem nájemní smlouvy také prověřit a zajistit se před případnými problémy. Jak zjistit bezdlužnost nájemníka? Pronajímatel si může z různých zdrojů zjistit sám, zda…

realitní zpravodaj

17. 3. 2023

Nemovitosti v nabídce

Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajů