Program Dostupné nájemní bydlení dostal na vládě zelenou

realitní zpravodaj

14. 8. 2024

Čeká vláda na svém zasedání 24. července odsouhlasila sedm miliard korun na investice do nájemního bydlení. Na výstavbu bytového domu, stavební úpravy nebo koupi nového bytu bude možné využít peníze z dotačně-úvěrového programu Dostupné bydlení, který přispěje k řešení současné bytové krize.

Od října nabídne Státní fond podpory investic (SFPI) zvýhodněné úvěry pro obce, kraje, jejich organizace a další právnické osoby za 7 miliard korun do poloviny roku 2026. V příštím roce se k němu přidá Národní rozvojová banka se svými nástroji za další 3,5 miliardy korun. Cílem těchto investic je zvýšit podíl dostupných nájemních bytů, a to jak jejich rekonstrukcí či výstavbou, tak v případě obcí i možností nákupu. 

Vlivem prudkého růstu cen nemovitostí a snížené dostupnosti úvěrů na bydlení se pro řadu domácností stalo nemožným usilovat o vlastní bydlení, a výrazně proto stoupla poptávka po nájemních bytech. To zvyšuje tlak na ceny i v této oblasti. Veřejnou podporu investic do výstavby dostupných bytů s nižším, než tržním nájemným umožnila dubnová notifikace, kterou MMR vyjednalo s Evropskou komisí. 

Díky programu vznikne navíc až 5000 bytů. V majetku obcí jich je v tuto chvíli minimum. Nové byty pomůžou hlavně mladým rodinám, ale i seniorům a lidem s běžnými příjmy. Obcím také umožní lépe reagovat na výkyvy trhu práce a získávat nebo si udržet pracovníky v některých profesích. Jde především o učitele, zdravotníky, sociální pracovníky, hasiče nebo policisty,“ řekl k tomu místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Česká republika se dlouhodobě potýká s nedostatečnou výstavbou nových, především obecních bytů. Z výsledků loňského průzkumu Ministerstva pro místní rozvoj, který byl realizován ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR mezi obcemi II. a III. typu, vyplývá, že jen asi třetina větších obcí u nás měla v posledních osmi letech nějakou zkušenost s vlastní bytovou výstavbou. Podle výzkumu téměř 70 % obcí považuje svůj bytový fond za nedostatečný a má zájem o další bytovou výstavbu. Ovšem pouze menší část obcí má s bytovou výstavbou nějaké aktuální zkušenosti.

V návaznosti na zájem o novou výstavbu uvedlo 42 % obcí, že má pro takovou stavbu vytipovaný pozemek, 25 % disponuje již schváleným záměrem, 18 % má platné územní rozhodnutí nebo stavební povolení a 3 % má zadánu zakázku na zhotovitele stavby. Dotázané obce chtějí svůj bytový fond v následujících letech rozšířit o 14 tisíc bytů. Nejčastěji chtějí obce stavět byty pro běžné nájemné bydlení, startovací byty a bydlení pro seniory. To ukazuje na velký potenciál pro obecní výstavbu, ale současně na potřebu posílení kapacit přípravy a realizace projektů dostupného bydlení v obcích. Z tohoto faktu vyplývá potřeba financování výstavby v obcích.

Finanční prostředky z programu Dostupné bydlení je možné využít na vybudování nájemních bytů ať už v nově vzniklých bytových domech, nebo v rekonstruovaných objektech. Program podporuje i možnost pořízení bytů koupí, je-li žadatelem obec, kraj a jimi zřízená právnická osoba, státní příspěvková organizace, registrovaná církev nebo náboženská společnost nebo jimi založená právnická osoba a veřejně prospěšná právnická osoba. Výše podpory může dosáhnout až 90 % rozhodných výdajů, dotace může být poskytována pouze v kombinaci s úvěrem.

Podrobnosti k podmínkám programu jsou k dispozici na stránkách Státního fondu podpory investic, který program administruje. Ve všech krajích také začala působit Regionální centra podpory investic do bydlení, která starostkám a starostům nabídnou vhodné modely financování projektů a poradí například v právní a technické oblasti.

Podmínky programu Dostupné bydlení

Související články

Vláda zahájila program dostupného bydlení

Výsledkem je osm miliard korun na investice do výstavby, přes dvě stovky státních pozemků, které vláda bezplatně převede na obce a města, i samotná příprava bytových projektů. Ministerstvo financí…

realitní zpravodaj

12. 6. 2024

Stát se intenzivněji zapojil do podpory nájemního bydlení

Státní fond podpory investic vyhlásil výzvu Nájemní bydlení 15. května a již 31. srpna byly finanční prostředky rozebrány a výzva ukončena. O podporu v programu se přihlásily města, obce a další…

realitní zpravodaj

19. 12. 2023

Čeká nás velká nájemní revoluce? Návrh nového zákona řeší, jak zamezit řetězení nájemních smluv

V současné době často pronajímatelé uzavírají s nájemci smlouvy o pronájmu bytu na jeden rok s tím, že jsou buď automaticky, nebo formou dodatku prodlužovány vždy o další rok. To by ale podle…

realitní zpravodaj

29. 11. 2023

Stát musí přijít s novou bytovou strategií, konstatuje Hospodářská komora

"Žádný z těchto problémů nemá přechodný charakter, a proto bez razantních změn nedojde k jejich samovolné nápravě. Bez přijetí ucelené koncepce a strategie vedoucí k systémové podpoře vzniku nového…

realitní zpravodaj

26. 10. 2023

Kdy je třeba v nájemním vztahu vytvořit dodatek k nájemní smlouvě

Kdy je třeba uzavřít dodatek k nájemní smlouvě? Jednoduše vždy, pokud je třeba upravit práva a povinnosti jedné ze smluvních stran. Nájemní smlouvu je třeba dle § 2237 občanského zákoníku vytvořit v…

realitní zpravodaj

22. 9. 2023

Nemovitosti v nabídce

ulice Panská, Olomouc
9 100 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
ulice Dvořákova 1210, Uherské Hradiště
11 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajůNastavení cookies