Před koupí pozemku si prověřte kvalitu ovzduší v dané lokalitě

realitní zpravodaj

22. 11. 2023

Uvažujete-li o novém domě nebo pozemku, na němž byste si chtěli vybudovat domov, nenechte se nemile překvapit. I v lokalitě, která působí nádherně, se mohou vyskytovat imise, které naruší spokojené bydlení.

Zápach, prašnost, karcinogenní látky v ovzduší, ale i světelný smog. To vše může zkazit pohodu z nového bydlení. A ne vždy to musí být pouze ve městech. I v malých obcích můžete narazit na špatnou kvalitu ovzduší. Podle Jáchyma Brzeziny, experta Českého hydrometeorologického ústavu, panuje o kvalitě ovzduší několik mýtů. Mimo jiné také ten, že čím menší obec, tím lepší kvalita ovzduší. Ne vždy to je pravda. 

Nejčastěji jsou v ČR překračovány limity částic PM10 a PM2,5 (menší než 10 mikrometrů). Jsou to tuhé, kapalné nebo směsné částice, které se mohou usazovat v průduškách a způsobovat řadu zdravotních komplikací, např. astma, onemocnění kardiovaskulárního systému, nevratné genetické změny, rakovinové bujení a mnohé další. Ty nejjemnější částice menší než 2,5 mikrometru poškozují lidské zdraví nejvíce, zvláště způsobují chronické onemocnění respiračního traktu.

Přitom lokální vytápění domácností, které je nejvíce běžné právě v menších obcích, je příčinou až tří čtvrtin tohoto znečištění. Dalším je karcinogenní polycyklický aromatický uhlovodík benzo[a]pyren, jehož zdrojem je z 98 % právě lokální vytápění. 

I když se dnes v nových rodinných domech převážně instalují tepelná čerpadla či jiné ekologické zdroje vytápění, stále zůstává dost domů, které využívají původní starší topidla, v nichž není kontrolován proces hoření a přísunu vzduchu, a tak dochází k nedokonalému spalování, a tím se do ovzduší uvolňuje celá řada nežádoucích látek. A to se může stát i v případě topení dřevem, pokud se bude topit v nevyhovujícím zdroji.

Města mají oproti malým obcím výhodu výrazně vyššího podílu plynového vytápění, případně vytápění elektřinou. Nehledě na stávající ceny energií jsou tyto způsoby co do ekologičnosti a znečišťování ovzduší výrazně vhodnější. Jak ukázala měření ČHMÚ v minulých letech, stačí, aby takto neekologicky zatopil relativně malý podíl domácností v obci a kvalita ovzduší se rapidně zhorší. 

V zimě tedy může být kvalita ovzduší v malých obcích mnohem horší než v centru velkých měst. I když v současné době běží na plné obrátky kotlíkové a jiné dotace, které mají finančně podpořit výměnu kotlů za nové automatické, problémem je a ještě zřejmě dlouho bude, jak bude možné topení v domácnostech kontrolovat. Zatímco velké provozy musí v pravidelných intervalech provádět měření emisí a vykazovat plnění emisních limitů, kontrolovat, čím se topí v jednotlivých domácnostech, je výrazně obtížnější, natož přimět majitele ke změně.

Na mnoha místech může být zdrojem nepříjemností také světelný smog. Má výrazné dopady na lidský organismus, a především na špatnou kvalitu spánku. Může být příčinou vzniku mnoha závažných zdravotních komplikací, včetně desynchronizace vnitřních biologických hodin. I když světelný smog se týká především velkých měst, může vadit i v některých odlehlých lokalitách. Světla z různých zábavních parků se často šíří kilometry daleko a mohou narušovat běžné prostředí i v malých obcích.

Abyste zjistili, zda má nemovitost tyto nedostatky, můžete udělat několik kroků. Světelný smog zjistíte tak, že lokalitu navštívíte později večer. Ostatně, i kvůli hluku doporučují makléři navštívit nemovitost v různých denních dobách, tak proč ne i večer. Pokud kupujete pozemek, na němž se nenachází žádná nemovitost, ani prodávající nemusí tušit, odkud se tam večer berou světelné proudy, nebo že je nad pozemkem letecký koridor.

Každopádně, hluk v okolí nemovitosti nebo světelný smog zřejmě nebudou uznatelné jako skryté vady nemovitosti. Prašnost či karcinogenní látky v ovzduší mohou mít v každé lokalitě značný výkyv. Když se v zimě zatopí, může být jejich výskyt podstatně vyšší, než v letních měsících. Ovšem vy nemusíte čekat na zimu a zkoumat kouřící komíny. Výskyt těchto částic lze zjistit u odborníků pro každou danou lokalitu. Stavba domu si vyžádá nemalé prostředky a většinou se dům staví jednou za život. Proto je dobré vybrat si lokalitu, která nebude mít negativní vliv na zdraví jeho obyvatel.

Znečištění karcinogenními částicemi lze prověřit v integrovaném registru znečišťování životního prostředí. Informace o světelném znečištění se najdou na zajímavém webu svetelneznecisteni.cz

Související články

Hluk z dálnice, smog nebo riziko povodní. Kde ověřit vybranou lokalitu, něž podepíšete kupní smlouvu?

V roce 2021 vznikla myšlenka spojit veřejně dostupná data do ucelené webové aplikace, díky které si může každý vyhledat konkrétní nemovitost a vyčíst údaje, které ho právě zajímají. Na stránkách…

realitní zpravodaj

22. 11. 2022

Za skrytou vadu nemovitosti lze považovat i hluk

Hluk se při prohlídce nemovitosti zjišťuje špatně Nové byty již bývají dostatečně odhlučněny. Ale pokud kupujete byt ve starším domě, řadový domek, či polovinu dvojdomku, nemusí tomu tak být. A…

realitní zpravodaj

8. 11. 2021

Proč je lokalita tak důležitým faktorem ke stanovení správné ceny nemovitosti?

Pražský Karlín byl před dvaceti lety šedivou nevábnou čtvrtí, plnou starých továrních hal a nefunkčních průmyslových budov. K bydlení novou generaci právě nelákal. Velkou změnu uspíšily povodně v…

realitní zpravodaj

22. 6. 2021

Cenu nemovitosti mohou ovlivnit sousedé i nenadálé události

Sousedé zásadně ovlivňují pohodu života – a tím cenu nemovitosti Můžete mít krásný dům, ale pokud se na sousedním pozemku povalují haldy odpadků, může to kupující odradit. A když se seznámí se…

realitní zpravodaj

29. 3. 2021

Kde zjistit ekologická rizika při koupi pozemku?

Staré ekologické zátěže Znečištěná půda a voda, horninové prostředí, to jsou zdroje rizika pro zdraví obyvatel, ale i pro podzemní a povrchové vody, přírodní zdroje a další složky životního prostředí…

realitní zpravodaj

8. 9. 2020

Nemovitosti v nabídce

ulice Panská, Olomouc
9 100 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
ulice Dvořákova 1210, Uherské Hradiště
11 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajůNastavení cookies