Kde zjistit ekologická rizika při koupi pozemku?

realitní zpravodaj

8. 9. 2020

Na pohled pěkný pozemek může skrývat rizika, na která je třeba při jeho koupit myslet. Hluk, světlo, stará ekologická zátěž, radon, azbest, znečištěná voda. To jsou jen některá z nich, která po zakoupení takového pozemku způsobí mnoho starostí. Proto je třeba o pozemku zjistit co nejvíce informací předem.

Staré ekologické zátěže
Znečištěná půda a voda, horninové prostředí, to jsou zdroje rizika pro zdraví obyvatel, ale i pro podzemní a povrchové vody, přírodní zdroje a další složky životního prostředí. Vyskytují se zvláště na místech bývalých černých skládek, průmyslových a starých zemědělských areálů, nevyužívaných drážních pozemků či bývalých vojenských prostor.

Pokud kupujete pozemek v lokalitách, které mohly být či byly dříve takto využívány, doporučuje se provést hydrogeologický průzkum. Ten zjistí úroveň znečištění horninového prostředí a kontaminaci podzemních vod, případně navrhne způsob, jak znečištění odstranit, či zda lze lokalitu použít pro stavbu na bydlení.

Azbest
Azbest je v ČR stále obsažen v řadě staveb, včetně odpadních rour, o jejichž existenci pod pozemkem nemusí mít povědomí ani stávající majitel. Je to jedna z dalších starých ekologických zátěží, která představuje ohrožení zdraví lidí zejména v případě lámání, drcení, vrtání či demolice těchto materiálů, při kterých dochází k významnému uvolňování prachových částic. Proto je třeba sanaci azbestu zadat sanační firmě, která je odborně kvalifikovaná k odstraňování azbestu a má živnost vázanou pro podnikání v oblasti nakládání s nebezpečnými odpady.

Kvalita ovzduší
Je prokázáno, že v lokalitách s dobrou kvalitou ovzduší jsou ceny nemovitostí vyšší. Potvrdil to nedávný průzkum, který srovnával několik let ceny nemovitostí v Ostravě, Brně, Hradci Králové a Pardubicích. Dobrá kvalita ovzduší byla zjištěna v Brně, což také potvrzují stále rostoucí ceny nemovitostí ve městě i v blízkém okolí.

Monitorováním kvality ovzduší se zabývá Český hydrometeorologický ústav, který provozuje Státní síť imisního monitoringu a informace z ní zveřejňuje na svých stránkách www.chmi.cz v sekci Ovzduší.

Zátopové oblasti
Poslední dobou je také třeba zohlednit lokalitu z hlediska záplavového území. Pozemek, jehož koupi zvažujete, by zcela jistě neměl být v tzv. aktivní zóně záplavového území. Mapa zátopových oblastí v ČR je k dispozici na webu Národní geoportál Inspire geoportal.gov.cz. Tam stačí kliknout v záhlaví na Evidence ISVS a z nabídky vybrat záplavová území. Zobrazí se mapový portál, na kterém lze vyhledávat oblasti, nastavit si vodu pětiletou, dvacetiletou a stoletou. Mapa je poměrně podrobná, až k jednotlivým parcelám.

Radon
Přírodní radioaktivní plyn, který vzniká v horninovém prostředí přeměnou z uranu, se dále přeměňuje na další radioaktivní prvky. Ty se při vdechování zachycují v dýchacích cestách a ozařují je. Do domu se radon dostává z podloží. Mírným podtlakem je nasáván prasklinami a netěsnostmi. Základní orientaci, jestli je stavba na pozemku ohrožena radonem, poskytne mapa radonového rizika, kterou provozuje Česká geologická služba.

Světlo
Pozemek může být zatížen i světelným smogem. Obtěžování světlem by v ideálním případě mělo být minimalizováno už při plánování staveb. Stavební úřady mají za úkol povolovat takové stavby, které nebudou obtěžovat svoje okolí nadměrným osvětlením. Jestliže je to případ stavby v okolí vašeho vyhlédnutého pozemku, lze si vyžádat informace o povolení ke konkrétnímu zdroji a zjistit, zda byla tato otázka při povolování řešena.

Mnoho informací týkajících se ekologických rizik poskytuje Národní geoportál Inspire. Například je možné tam vyhledávat hlukové mapy, staré ekologické zátěže, vegetační pokryv a typy krajiny, integrovaný registr znečišťování a další.

Kupujete stavební pozemek? Prověřte si, zda je opravdu stavebníZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Kupujete stavební pozemek? Prověřte si, zda je opravdu stavební




Kdy a kde lze získat dotaci Nová zelená úsporám na rodinný důmZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Kdy a kde lze získat dotaci Nová zelená úsporám na rodinný dům




Kdy je potřeba povolení k odstranění stavby?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Kdy je potřeba povolení k odstranění stavby?





Kdy je potřeba geometrický plánZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Kdy je potřeba geometrický plán





Jak postupovat při koupi stavebního pozemkuZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jak postupovat při koupi stavebního pozemku



 

Nemovitosti v nabídce

ulice Panská, Olomouc
9 100 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
ulice Dvořákova 1210, Uherské Hradiště
11 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajůNastavení cookies