Máte více nemovitostí a dětí? Rozdělte svůj majetek včas

realitní zpravodaj

28. 6. 2021

I jeden rodinný dům může být příčinou značných rozepří. Rodiče zemřou a pokud se dědicové neshodnou na vyplacení dědických podílů, mohou zůstat ve spoluvlastnictví, které nebude nikomu z nich vyhovovat. Jestliže se dědictví rozdělí již před smrtí rodičů například na základě závěti nebo dědické smlouvy, lze předejít mnoha sporům potomků.

Zvláště vhodné je pořízení závěti v případě druhého či dalšího manželství, kdy oba manželé mají děti z předchozích vztahů. Spolu pak třeba koupili nebo postavili dům a mají ještě děti společné. Nechat v tomto případě, ať si děti po smrti poradí, není to nejlepší řešení.

Pořízení závěti umožňuje svobodně naložit se svým majetkem
Všichni potomci, bez ohledu na to, z jakého manželství nebo vztahu vzešli, jsou ze zákona nepominutelnými dědici, kteří mají právo na povinný díl z pozůstalosti ze stávajícího manželství jejich otce či matky, resp. z jejich společného jmění.

V případě, že některý z potomků zemře dříve než rodiče, stávají se nepominutelnými dědici jeho potomci. Je-li nepominutelný dědic nezletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí tři čtvrtiny jeho zákonného dědického podílu. Je-li nepominutelný dědic zletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí čtvrtina jeho zákonného dědického podílu.

Z občanského zákoníku tedy vyplývá, že zůstavitele nelze nutit, aby svůj majetek rozdělili rovnoměrně mezi své děti, resp. dědice. Naopak, závětí je možné některého z dědiců zvýhodnit či znevýhodnit.

Každý z dědiců musí dostat jen svůj povinný díl
V případě, kdy zůstavitel zanechal závěť, ve které celé dědictví rozdělil, se nedědí podle dědické posloupnosti stanovené zákonem. Avšak každé z dětí musí dostat povinný díl, který mu náleží. Nemusí to však být část nemovitosti. Lze například jednomu potomkovi odkázat nemovitost a dvěma dalším finanční obnos, cenné papíry, šperky, starožitnosti nebo jiné předměty, které budou mít hodnotu nepominutelného podílu.

Pokud by zůstavitel do závěti napsal, že některému z dětí povinný díl dědictví snižuje či krátí, nebude se k takovému přání při dělení dědictví přihlížet. Závěť samotná však zůstane v platnosti.

Jiná situace nastane, když nemovitost vlastnil jeden z manželů již před uzavřením manželství. Tento dům nespadá do společného jmění manželů, pokud o něj nebylo společné jmění rozšířeno. Vlastník jej tedy může závětí odkázat svým potomkům z minulých vztahů a společným dětem.

Nepominutelného dědice je možné vydědit
I nepominutelný dědic nemusí dostat nic. Může to být tehdy, pokud dědic svému rodiči (zůstaviteli) neposkytl potřebnou pomoc v nouzi, neprojevuje o něj opravdový zájem, byl odsouzen pro trestný čin spáchaný za okolností svědčících o jeho zvrhlé povaze nebo vede trvale nezřízený život. Tolik nový občanský zákoník. Ten také vymezuje, že nepominutelný dědic může být vyděděn i tehdy, pokud je nadměrně zadlužený nebo si počíná tak marnotratně, že by nezachoval povinný díl z dědictví pro své potomky.

Vydědění však není jednoduchá záležitost. Zákonné důvody mají další podmínky, které je nutno dodržet, a vydědění je třeba provést tzv. prohlášením o vydědění, které nejlépe zpracuje advokát nebo notář.

Hlavní předností závěti je možnost rozdělit nemovitosti a celý majetek podle svého přání. Dědění ze závěti má totiž přednost před děděním ze zákona, které často vyvolá mezi dědici zbytečné konflikty. 

Související články

Rekonstruovali jste dům svépomocí? Při rozvodu nehraje hodnota vaší práce žádnou roli

Při rozvodu a vypořádání společného jmění pak může být leckdo překvapen. Jde především o nemovitosti, které jsou ve výlučném vlastnictví jednoho z manželů, například zakoupené před uzavřením sňatku,…

realitní zpravodaj

8. 6. 2021

Bojíte se, že vás děti z prvního manželství vašeho manžela vyženou z domu? Jak tomu zabránit

26.8.2019 - Manželé ve společné domácnosti a nemovitosti. Oba mají děti z minulého manželství. Jak je to v případě, že jeden z nich zemře? Mají děti zemřelého partnera nárok na část nemovitosti a…

realitní zpravodaj

26. 8. 2019

Darování nemovitosti dětem. Kdy je možné vrácení daru?

24.4.2019 - Máte rodinný dům či byt v němž bydlíte a chcete ho darovat dětem či vnoučatům? Není nic jednoduššího, pokud se tedy darování nemovitosti odehraje mezi příbuznými.Proces darování…

realitní zpravodaj

24. 4. 2019

Co s hypotékou v případě rozvodu

2.4.2019 - Možností, jak se s hypotékou při rozvodu vypořádat, je víc. Důležité je řešit situaci již v období, kdy probíhá rozvod a vypořádání společného jmění manželů. Společné vlastnictví,…

realitní zpravodaj

2. 4. 2019

Jak postupovat při prodeji zděděné nemovitosti

22.1.2016 - Dědické řízení je pro pozůstalé mnohdy náročným procesem. Zejména pokud jsou mezi nimi nějaké neshody. Majetek se dělí a zejména u nemovitých věcí se vlastníky může stát více dědiců. V…

realitní zpravodaj

22. 1. 2016

Nemovitosti v nabídce

ulice 8. května, Olomouc
11 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Trnava
8 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Obsahuje 3D prohlídku
Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajůNastavení cookies