Cenu nemovitosti ovlivňuje její technický stav. Jak výrazně?

realitní zpravodaj

26. 4. 2021

Na cenu nemovitosti má vliv několik parametrů. Mezi nejvýznamnější patří lokalita a technický stav budovy i jejího zařízení. Technické parametry nemovitosti se dělí do tří základních skupin vyjadřujících kvantitu, kvalitu a celkový stav.

Kvantitativní parametry
Jsou to takové, které lze změřit. Patří mezi ně celková zastavěná plocha, součet zastavěných ploch jednotlivých podlaží, celková podlahová plocha stavby, čistá podlahová plocha stavby, pronájmu schopná plocha, užitná plocha, obytná plocha a obestavěný prostor.

V komerčních nemovitostech mezi kvantitativní parametry patří i takové, které určují výkon – a tedy i možný výnos – nemovitosti. V hotelech a penzionech jsou to například lůžka, v restauraci počet míst u stolů a podobně.

Kvalita
Kvalitativní parametry jsou hůře měřitelné, avšak neméně důležité. Jsou to především druhy konstrukcí, použité technologie a stavební materiály, dispoziční řešení, uspořádání ploch a prostorů, vnitřní vybavení a zařízení, úplnost stavebního příslušenství (přípojky médií, likvidace odpadu, přístupové komunikace, parkování a jiné vedlejší stavby) a architektura exteriéru a interiéru.

Pro zhodnocení celkového stavu nemovitosti je třeba se zaměřit především na konstrukce, které jsou pro existenci stavby podstatné. Hodnotí se základová konstrukce, obvodový plášť, stropní konstrukce, střešní konstrukce, schodiště. Sleduje se jejich stav a v případě zjištění podstatných vad se odhaduje částka na jejich odstranění.

U přípojek se hodnotí nejen jejich kvalita, ale také kapacita. V rozsáhlejších nemovitostech je velmi důležitý stav zabezpečovacích systémů, elektronické požární signalizace, kamerových systémů, přístupových systémů a technické zařízení budov, zejména vzduchotechnika, komíny, kouřovody či výměníkové stanice. Bez nich by totiž byl provoz budovy omezený nebo zcela nemožný.

Architektura stavby
Architektonické řešení jakékoli stavby je i mnoha profesionály vnímáno částečně subjektivně. Co se líbí jednomu, nemusí se líbit druhému. A naopak, stavba, vyvolávající v době svého vzniku kontroverzní hodnocení, se může v průběhu pár desítek let stát architektonickým fenoménem. Důležitější než vlastní vzhled je dispoziční řešení. Uspořádání ploch a prostorů v návaznosti na účel využívání stavby bude mít pro potenciálního kupce větší význam, než například vzhled interiéru, který se dá změnit. Jinak tomu však bude u památkově chráněných objektů, kde bude třeba dodržet architektonické řešení v souladu s památkovou ochranou.

Rekonstrukce a modernizace
Starší stavby bývají v horším stavebně technickém stavu, a pokud nebyly v posledních letech modernizovány, budou vyžadovat vyšší náklady na údržbu. Navíc často nesplní stále se zvyšující nároky na úspory energií, zvukové izolace, bezpečnost a podobně. Navíc opotřebení v počátečních fázích životnosti stavby zpravidla roste pomaleji, zatímco v konečných fázích životnosti prudce vzrůstá.

Proto jedním z důležitých faktorů ovlivňujících hodnotu nemovitosti jsou provedené rekonstrukce a modernizace. Obecně lze říci, že s velikostí časového odstupu od provedené rekonstrukce se její vliv na zhodnocení snižuje. Tento pokles se mnohem více projevuje u komerčních, zejména administrativních budov, kde se více projevuje tlak na přizpůsobování budov aktuálním požadavkům na jejich využívání.

Inspekce nemovitosti
Posouzení stavebně-technického stavu nemovitosti nabízejí specializované kanceláře i realitní makléři. Prodávajícímu poskytne dobré vodítko pro stanovení ceny nemovitosti a vyhne se tak případným problémům daných zodpovědností za vady nemovitosti v následujících pěti letech tak, jak stanoví občanský zákoník.

Kupující naopak získá informace o stavu nemovitosti a případných nákladech, které bude třeba vynaložit na nutné opravy či rekonstrukci.

Stanovení kupní ceny nemovitosti je složitým procesem skládajícím se z posouzení mnoha faktorů. Technický stav nemovitosti je jedním z velmi významných, které mají na cenu nemovitosti vliv.

Související články

Cenu nemovitosti mohou ovlivnit sousedé i nenadálé události

Sousedé zásadně ovlivňují pohodu života – a tím cenu nemovitosti Můžete mít krásný dům, ale pokud se na sousedním pozemku povalují haldy odpadků, může to kupující odradit. A když se seznámí se…

realitní zpravodaj

29. 3. 2021

Proč dopravní dostupnost tak výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti?

Silnice, dálnice, železnice Kdo by se chtěl cestou domů vyhýbat výmolům, jezdit v mlze po silnicích třetí třídy bez krajnic a středové čáry. Projet deseti obcemi předepsanou rychlostí cestu domů také…

realitní zpravodaj

15. 3. 2021

Kupujete nemovitost? Zeptejte se i na to, co není vidět

Představte si, že si zakoupíte starší dům, který pěkně zařídíte. Najednou přestane odtékat myčka. A instalatér zjistí, že závada není v čerpadle, nýbrž v kanalizaci, která vede z domu kamsi přes…

realitní zpravodaj

9. 11. 2020

Poloha výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti. Proč bývá důležitější než technický stav?

Poloha je obecně považována za jeden z nejvýznamnějších faktorů, který může výrazným způsobem zasáhnout do tržní hodnoty nemovitosti. Může ji ovlivnit z 50, ale dle mínění odborníků také až z 99 %.…

realitní zpravodaj

21. 9. 2020

Při koupi nemovitosti nezapomeňte zkontrolovat stav elektroinstalace

V 50. letech minulého století se v nově stavěných domech začal používat pro elektrické rozvody hliník. Po 2. světové válce totiž bylo velmi málo vydatných a hospodářsky zužitkovatelných ložisek mědi…

realitní zpravodaj

24. 3. 2020

Nemovitosti v nabídce

ulice Panská, Olomouc
9 100 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
ulice Dvořákova 1210, Uherské Hradiště
11 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajůNastavení cookies