Pronajímáte byt? Jaká jsou vaše práva a povinnosti

realitní zpravodaj

23. 4. 2021

Každý vlastník má právo pronajmout svůj byt. Pro pronajímatele však existují nejen práva, ale také mnohé povinnosti, které musí v souvislosti s pronájmem bytu plnit.

Povinnost informovat sousedy
První povinností vlastníka je informovat sousedy, kdo v bytě bydlí. To znamená do jednoho měsíce po koupi bytu, resp. po jeho zápisu do katastru, musí sdělit sousedům, resp. výboru SVJ, jméno a případně adresy trvalého bydliště (pokud se liší od stávajícího bytu) všech osob, které v bytě bydlí.

Ovšem je třeba vědět, že výbor SVJ, nebo jiná osoba odpovědná za správu domu, má ze zákona povinnost předat údaje o osobách v bytě bydlících kterémukoli vlastníkovi, pokud o to požádá.

Pokud vlastník přenechá byt k užívání jiné osobě na dobu, která činí v souhrnu nejméně tři měsíce v jednom kalendářním roce, má opět povinnost oznámit výboru SVJ jeho údaje. Platí to i pro nájemce, kteří v bytě bydlí. Pronajímatel by tedy neměl zapomenout ukotvit v nájemní smlouvě tuto povinnost.

Udržovat byt ve stavu způsobilém k obývání
To je jedna ze základních povinností pronajímatele. Termín "byt způsobilý k obývání" je ovšem značně široký. Byt by měl odpovídat stavu, který je popsán v nájemní smlouvě. Doporučuje se vyhotovit případně přílohu, která bude obsahovat přesný popis bytu, jeho technický stav, zařízení a vybavení.

Pokud v nájemní smlouvě není stav bytu definován, dle zákona jej má pronajímatel udržovat "v dobrém stavu". Údržba bytu pronajímatelem spočívá především v odstraňování větších závad, které nespadají do drobných závad. Ty je povinen zajišťovat a hradit nájemce.

Pronajímatel musí zajistit služby
Rozsah služeb, které jsou nezbytné pro užívání bytu, většinou záleží na kvalitě bytu a domu a dalších individuálních vlastnostech. Jiné služby mohou být definovány u sociálních bytů, jiné u luxusních bytů v novostavbách. Do těch základních patří odvoz odpadu, úklid a osvětlení společných prostor, dodávky vody a tepla, provoz a čištění komínu, provoz výtahu a zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání. Pokud se nejedná o základní služby, bývá jejich výčet stanoven v nájemní smlouvě.

Pronajímatel zajišťuje vyúčtování služeb
Povinnost provést řádné vyúčtování a doručit jej nájemci do čtyř měsíců od skončení zúčtovacího období je jednou ze základních povinností pronajímatele. Další je umožnit nájemci nahlédnout do podkladů pro vyúčtování, pokud o to požádá, a umožnit mu získat kopie dokladů, které sloužily jako podklad pro vyúčtování.

Nájemce může v bytě pracovat, chovat domácí zvíře i podpronajmout jeho část
Nájemce oprávněn v bytě pracovat nebo v něm podnikat, pokud to nezpůsobí zvýšené zatížení pro byt nebo dům. Pronajímatel je povinen nájemci takové užívání bytu umožnit. Ovšem byt musí dále sloužit bytovým potřebám, nesmí se změnit například v montážní dílnu nebo prodejnu.

Zákaz chovu zvířat, který někteří pronajímatelé zakotvují do nájemní smlouvy, je v rozporu se zákonem. Nájemce má právo v bytě chovat zvíře. Ovšem pouze v případě, že jeho chov nezpůsobí pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíže.

A konečně, nový občanský zákon také umožňuje nájemcům část bytu podpronajmout, a to bez souhlasu pronajímatele.

Pronajímatel má také svá práva
Prvním a nejvýznamnějším je dostávat za užívání bytu nájem. Druhým je pojistit se proti neplatičům a škodám tzv. kaucí neboli jistotou. Pronajímatel má také právo na zpřístupnění bytu za účelem běžné prohlídky nebo potřebné opravy. Musí o tom informovat nájemníky předem. To se ale nevztahuje na havárie, kdy je nezbytné zabránit škodě například při úniku vody, požáru a podobně.

Nájemce má sice právo v bytě bydlet s členy své domácnosti, ale pronajímatel má právo vyhradit si souhlas s přijetím nového člena domácnosti, pokud to není osoba blízká. A zároveň má právo požadovat, aby v nájemcově domácnosti žil jen takový počet osob, který je přiměřený velikosti bytu.

Nájemce může v bytě provádět i stavební úpravy. Avšak pouze tehdy, pokud to je nezbytné například kvůli jeho zdravotnímu postižení nebo některého člena rodiny. V ostatních případech je nutný souhlas pronajímatele. Ten má však právo po skončení nájmu žádat o uvedení bytu do původního stavu.

Související články

Pro bydlení v podnájmu se doporučuje písemná smlouva

Domluvit se: "Budeme spolu bydlet, ty budeš platit to a já zase ono," je tak jednoduché... Může se však stát, že nebudete s ostatními dobře vycházet. Nebo najednou zjistíte, že se musíte ze dne na…

realitní zpravodaj

17. 2. 2021

Preference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navíc

S tímto trendem se postupně setkávají realitní makléři nejen v České republice, ale i ve světě. Není nic neobvyklého, když například mladý pár hledá k pronájmu byt 2+KK, který by jim standardně…

realitní zpravodaj

23. 11. 2020

Pronajímáte byt? Koho musíte informovat a jaké postihy vám hrozí, když tak neučiníte?

Pronájem bytu v osobním vlastnictví patří v České republice dlouhodobě k nejrozšířenějším. Zde bývá častý kámen úrazu. Mnoho vlastníků si oprávněně stěžuje, že někteří spoluvlastníci pronajímají byty…

realitní zpravodaj

29. 6. 2020

Nové povinnosti pro vlastníky i nájemníky. Co vše se od 1. července mění?

Nájem nemovité věci za účelem bydlení Ve smlouvách o pronájmu bytu bude nyní možné sjednat povinnost nájemce zaplatit pronajímateli smluvní pokutu za porušení povinností nájemce. Pronajímatel tak…

realitní zpravodaj

1. 6. 2020

Proč je výhodnější pronájem nemovitosti přes realitní kancelář?

8.2.2019 - Zdědili jste nemovitost, pro kterou aktuálně nemáte využití, nebo jste se rozhodli koupit byt či dům na investici, a řešíte dilema, zdali řešit pronájem svépomoci či raději využít služeb…

realitní zpravodaj

8. 2. 2019

Nemovitosti v nabídce

ulice 8. května, Olomouc
11 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Trnava
8 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Obsahuje 3D prohlídku
Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajůNastavení cookies