Plánujete stavbu domu? Nezapomeňte na pojištění stavby

realitní zpravodaj

23. 2. 2021

Koupili jste pozemek a plánujete výstavbu domu. Jestliže budete čerpat hypotéku, banka bude požadovat pojištění rozestavěné budovy. Ovšem nejde jen o rozestavěný dům, ale také o stavební materiál, mechanizaci a zařízení staveniště, které by mělo být předmětem pojistné smlouvy. Pojistit můžete i nemovitost v rekonstrukci.

Pokud stavbu zadáte stavební firmě, bude se o pojištění stavby zajímat. Vždyť na pozemku umístí techniku, jejíž hodnota jde leckdy do statisíců. Na druhou stranu by se stavební firma měla prokázat uzavřeným pojištěním odpovědnosti pro podnikatele, aby se posléze nevyvázala ze své odpovědnosti za případné škody způsobené jejími zaměstnanci.

Proti jakým rizikům stavbu pojistit
Pojištění stavby nemovitosti musí krýt širší spektrum pojistných událostí, než stavba hotová. Na pozemku se v průběhu výstavby nacházejí stavební stroje, stavební materiál, ochranné pomůcky pro stavaře a mnoho dalšího vybavení.

Rizikem může být také požár, vichřice, průtrž mračen, prasklé potrubí, povodeň. Při špatném zabezpečení stavby je možné setkat se i s vandaly, kteří poničí stroje, materiál nebo část stavby. Výjimkou nejsou krádeže materiálu, ale i celého vybavení, jako je zabudovaná kuchyňská linka či spotřebiče.

Do pojištění lze zahrnout také dočasné stavby sloužící stavařům, úložny materiálu a techniku, ale i vedlejší stavby, které vznikají nebo na pozemku již existují. Jako například samostatná garáž, skleník, bazén, studna, čistička odpadních vod apod.

Kdy stavbu pojistit
Stavbu je dobré pojistit při zahájení stavby. K zřízení pojistky stačí mít k dispozici číslo stavební parcely, neboť číslo popisné v té době ještě není vydáno, a také stavební povolení.

Pojišťovny doporučují, aby si stavebník dům pojistil na jeho budoucí hodnotu. Jak dům postupně roste, zvyšuje se jeho hodnota, a pak není třeba neustále měnit pojistnou smlouvu a navyšovat pojistnou částku.

Pojištění rozestavěné nemovitosti bývá o 25 i 50 % levnější, než pojištění obydlené nemovitosti. Sleva z pojištění u některých pojišťoven nezaniká ani kolaudací, ale trvá po stanovenou dobu, což může být tři až pět let.

Pojišťovny požadují zabezpečení stavby
Základem pro uzavření pojištění rozestavěné nemovitosti je dodržet požadavky na zabezpečení stavby. Úroveň zabezpečení se u jednotlivých pojišťoven liší. Základem je však plot vyšší než 150 cm, uložení materiálu a zařízení do uzamykatelného prostoru, například do stavební buňky, kolny a podobně.

Šetřit na pojištění stavby se nevyplácí, zvláště v případě, že realizujete stavbu svépomocí. Následné zničení zapůjčené techniky nebo krádež materiálu může celou stavbu značně prodražit.

Související články

Stojíte o návštěvu zloděje?

10.6.2019 - Nenechte se překvapit a zabezpečte svůj domov kvalitní ochranou. Každý rok zloději "navštíví" více než 6000 rodinných domů, bytů či chat. Jejich hlavní sezónou je zejména čas letních…

realitní zpravodaj

10. 6. 2019

Více majitelů nemovitosti - jedno pojištění dohromady nebo každý zvlášť?

15.4.2019 - Pojištění nemovitosti s více vlastníky může mít svá úskalí. Někdo by mohl předpokládat, že není možné, aby nemovitost pojistili všichni. Jsou však pojišťovny, které to umožňují, i když…

realitní zpravodaj

15. 4. 2019

Nemovitost nebo domácnost. Které pojištění potřebujete?

1.4.2019 - Můžete být opatrní sebevíce, a přesto se můžete v domě či bytě setkat se škodou, zaviněnou cizí osobou nebo vlastní vinou. Myslet tedy na pojištění již při koupi domu či bytu je třeba…

realitní zpravodaj

1. 4. 2019

Pojištění nemovitosti zahrnuje pojištění domácnosti. Omyl!

15.10.2014 - Mnoho lidí si stále myslí, že v rámci pojištění nemovitosti je automaticky pojištěna i domácnost. Není tomu tak. V případě, že některé z uvedených pojištění chybí, klienti jsou na…

realitní zpravodaj

15. 10. 2014

Podpojištěný majetek znamená výrazně nižší odškodné

23.9.2014 - Kdo má pojištěný majetek, neměl by zapomínat na průběžnou kontrolu smlouvy. Finanční produkty neustále pracují, pojištění nemovitosti nevyjímaje. Může se stát, že ceny realit v dané…

realitní zpravodaj

23. 9. 2014

Nemovitosti v nabídce

ulice Panská, Olomouc
9 100 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
ulice Dvořákova 1210, Uherské Hradiště
11 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajůNastavení cookies