Spořitelny půjčily v roce 2020 na bydlení 70 miliard. Hypotéky míří za rekordem

realitní zpravodaj

19. 1. 2021

Minulý týden byly zveřejněny obchodní výsledky stavebních spořitelen za rok 2020. Celkem loni spořitelny uzavřely bezmála 520 000 nových smluv o stavebním spoření (včetně navýšení cílových částek). Ve srovnání s předchozím rokem to znamená pokles o 4,7 %. Ovšem velmi se spořitelnám dařilo v úvěrech.

Spořitelny loni v úvěrech atakovaly 10leté maximum
Objem sjednaných úvěrů loni meziročně vzrostl o 34,9 % na 68,3 mld. Kč. Po celý rok byly obchodní výsledky lepší než v roce předchozím. Růst o více než 30 % je vzhledem k pandemii a celkovému stavu ekonomiky příjemným překvapením. Do jisté míry je tento růst způsoben nízkou srovnávací základnou loňského roku, ale zároveň je třeba říci, že se jedná o druhý nejlepší výsledek za posledních 10 let! Druhou a hlavní příčinou růstu je růst průměrné půjčené částky, která meziročně vzrostla o 304 000 Kč (y/y +33,3 %) na 1 228 129 Kč. Počet sjednaných úvěrů se oproti roku 2019 téměř nezměnil (y/y +1,3 %). 

Banky letos míří za rekordem
Objem úvěrů stavebních spořitelen v prosinci vzrostl o 47,4 % na 6,892 mld. Kč. V případě hypoték očekáváme podobný růst jako u stavebních spořitelen. Objem sjednaných hypoték by se tedy mohl pohybovat kolem 25 miliard korun. Prosincové výsledky hypotečních bank budou zveřejněny zítra na portálu hypoindex.cz.

V součtu za celý rok by se tedy objem sjednaných hypoték vyšplhal na téměř 250 miliard, přičemž v tomto čísle nejsou zahrnuty výsledy mBank, Fio banky, Creditas a WSPK, které své výsledky hypoindexu nereportují. 

"Roční produkce mBank, Fio banky, Creditas a WSPK činí podle našich odhadu dalších 7 miliard korun. Skutečná celková suma sjednaných hypoték tedy zcela určitě přesáhne 250 miliard a se započtením nereportujících bank se bude spíše pohybovat nad 255 miliardami korun," říká Libor Ostatek, ředitel Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení. 

Banky v loňském roce posunuly své roční maximum o další desítky miliard vzhůru a v součtu se stavebními spořitelnami lidem na bydlení rozpůjčovaly zhruba 320 miliard korun. 
"To je naprosto neuvěřitelný výsledek vzhledem k tomu, co všechno se loni odehrálo. Je vidět, že zájem o nemovitosti pandemie koronaviru nijak neutlumila, ba naopak. V období nízkých sazeb se nemovitosti jako již několikrát v minulosti staly v očích řady lidí bezpečným způsobem uložení volných prostředků,"  říká Libor Vojta Ostatek a dodává: "Na trhu zároveň vidíme, že roste zájem o rodinné domy, chaty a chalupy. Tento trend bude nejspíše pokračovat i v letošním roce."

Hypoindex zůstane pod 2 procenty
Kromě obchodních výsledků čekáme také na zveřejnění průměrné úrokové sazby v prosinci sjednaných hypoték. Vývoj nabídkových úrokových sazeb hypoték monitorujeme napříč trhem prostřednictvím indexů GOFI a trend vývoje nabídkových sazeb následně porovnáváme s cenou skutečně sjednávaných hypoték, který měříme pomocí indexu GOFIREAL. Jak index GOFI 70, tak index realizačních sazeb GOFIREAL v v prosinci skončily na hodnotě 1,98 %.

Také v případě hypoindexu očekáváme stagnaci a hodnotu indexu okolo 1,98 %. "V lednu již očekáváme v souvislosti se zdražením hypoték v UniCredit Bank a Monetě nárůst indexu nabídkových sazeb GOFI a ten se pravděpodobně následně překlopí i do růstu realizačních sazeb a indexů GOFIREAL a HYPOINDEX," říká Libor Vojta Ostatek z Golem Finance. 

Prumerna vyse uveru stavebni sporitelny

Dosedly hypotéky na úrokové dno?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Dosedly hypotéky na úrokové dno?




Sazby hypoték již neklesají. Začnou opět růst?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Sazby hypoték již neklesají. Začnou opět růst?




Hypotéky lámou další rekordy. Jak to bude dál?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky lámou další rekordy. Jak to bude dál?




Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku?




Hypotéky budou dostupnější. ČNB zmírnila limityZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky budou dostupnější. ČNB zmírnila limity


 

Nemovitosti v nabídce

ulice 8. května, Olomouc
11 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Trnava
8 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Obsahuje 3D prohlídku
Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajůNastavení cookies