Jak je to se sdílením elektřiny? A od kdy budete moci posílat elektřinu sousedům?

realitní zpravodaj

Dnes

Provizorní informační systém Elektroenergetického datového centra (EDC) byl zprovozněn, a tak mohou energetická společenství i aktivní zákazníci zahájit kroky ke sdílení elektřiny. Celý proces registrace má trvat asi 3 měsíce. Sdílení elektřiny bude možné po dokončení tohoto procesu a instalaci průběhových elektroměrů.

Principem sdílení je, že buď elektřinu, kterou sami vyrobíte, ale v místě výroby nespotřebujete, efektivně využijete v jiném místě. Takto vyrobenou a nespotřebovanou elektřinu si mohou poskytnout sousedé, přátelé, či kdokoli jiný, kdo jí má přebytek. Elektřinu je možné sdílet zdarma i za úplatu. Sdílení je možné v rámci tzv. energetického společenství, nebo jako tzv. aktivní zákazník.

Aktivní zákazník je nejjednodušší možností, jak sdílet elektřinu. Tato varianta navíc nevyžaduje registraci u Energetického regulačního úřadu. Skupina aktivního zákazníka může mít až 11 členů, pokud sdílí s využitím distribuční soustavy – to znamená, že používá běžnou energetickou síť k tomu, aby svou vyrobenou elektřinu dopravila na jiné místo. Například z chalupy do městského bytu, do bytu svých přátel nebo naopak na chatu.

Tuto variantu tak mohou využít jak běžní občané, tak například obec a její příspěvkové organizace. Může tak například vyrábět elektřinu na budově obecní radnice a dodávat ji škole, školce, muzeu, knihovně, domovu pro seniory a podobně. Důležitým faktem také je, že aktivní zákazníci fungují bez místního omezení. Můžete tedy opravdu dodávat elektřinu ze své chalupy na jižní Moravě do dědečkova bytu třeba v Ostravě.

Jestliže nepotřebujete využívat veřejnou distribuční soustavu (tj. elektrickou síť), může mít aktivní zákazník až 1000 členů. To je příklad bytového domu, resp. i bytových domů, které jsou na sebe napojeny a tvoří třeba celou ulici, což dobře známe například z panelových sídlišť. Jestliže se takové SVJ sdružující bytové domy na sebe navazující v jedné ulici rozhodne, že si bude na střeše vyrábět elektřinu, bude ji dodávat přímo bytům – členům svého SVJ, tak k tomu nepotřebuje veřejnou distribuční síť, protože vše proběhne v rámci domu za jednou hlavní pojistkovou skříní. 

Druhou variantou sdílení elektřiny je společenství. Ta mohou mít až tisíc členů jak při sdílení s využitím distribuční soustavy, tak při sdílení v bytovém domě bez využití distribuční soustavy. Ovšem společenství musí sdružovat pouze odběrná místa ve správních obvodech tří obcí s rozšířenou působností, které tvoří souvislé území, nebo na území hlavního města Prahy. Takové společenství může být finančně výhodné například pro malé obce, které vytvoří jedno společenství a budou si sdílet elektřinu.

Společenství, na rozdíl od aktivního zákazníka, se musí nejprve registrovat u Energetického regulačního úřadu, a teprve poté registrovat sdílení u EDC. K žádosti o zápis do registru společenství je potřeba splnit zákonem stanovené podmínky a uhradit správní poplatek.

Jak skupina aktivních zákazníků, tak společenství, si musí předem vyjasnit několik faktů. Především, v jakém procentuálním poměru se vyrobená elektřina bude dělit mezi odběrná místa a v jakém pořadí se elektřina bude sdílet do odběrného místa. To tedy znamená, pokud bude elektřiny méně, kdo bude mít na vyrobenou elektřinu přednostní nárok. A posledním důležitým rozhodnutím je, jaká bude cena za sdílenou elektřinu pro sdružené účastníky. Zákon cenu neupravuje, takže záleží na dohodě mezi nimi. 

Jak bude sdílení probíhat?

Již bylo řečeno, že například bytový dům nebude muset použít veřejnou distribuční soustavu. Tu však budou muset použít aktivní zákazníci, protože jejich odběrová místa nejsou v jednom domě, ale na různých místech republiky. Všechna zapojená místa se osadí chytrými průběhovými elektroměry. To zajistí distributor energie po registraci společenství nebo aktivního zákazníka u Elektronického datového centra. Díky chytrým měřákům bude možné monitorovat jak výrobu, tak spotřebu elektřiny v daných místech.

Elektroenergetické datové centrum na svém YouTube kanálu zveřejnilo videonávody, které každému pomohou s obsluhou informačního systému. Obsahují mj. postup, jak se zaregistrovat do EDC, ukázku vyhodnocení sdílení elektřiny a příklady sdílení v režimu aktivního zákazníka, v bytovém domě i v rámci obce.

Související články

Bytové domy začaly loni využívat sdílení elektřiny

Od července se sdílení rozšíří i na obecní či sousedské komunity. SVJ nebo bytové družstvo si na střechu bytového domu nechá nainstalovat například solární elektrárnu. Elektřinu, kterou tato…

realitní zpravodaj

13. 2. 2024

Ekologicky bydlet znamená především ekologicky myslet

Ekologie bydlení je velmi rozsáhlý a rozmanitý pojem. Nejčastěji se skloňuje, že bydlet ekologicky se rovná bydlet v pasivním domě, využívat rekuperaci, solární panely, chytat vodu do sběrné nádrže a…

realitní zpravodaj

10. 10. 2022

Ceny energií ženou Čechy k investicím do úspornějšího bydlení

Ceny energií od loňského podzimu dramaticky rostou. Vedle strmého inflačního vývoje se do zvyšování cen pro domácnosti promítly navíc i ekonomické dopady válečného konfliktu na Ukrajině. Naděje na…

realitní zpravodaj

13. 6. 2022

Nový trend - aktivní dům. Čím se liší od pasivního?

Běžná novostavba rodinného domu spotřebuje 80-140 kWh/m2. Náklady na vytápění se stále pohybují v řádech desetitisíců. A i když se stavějí stále úspornější budovy, stejně je spotřeba energie na…

realitní zpravodaj

11. 11. 2020

Fototermika a fotovoltaika. Jaký systém si vybrat?

30.8.2019 - Ohřev teplé vody je jednou z nezbytných, a také nejpodstatnějších nákladů na provoz domu. Proto když se objevily první fototermické systémy, otevřela se cesta k levnější teplé vodě.…

realitní zpravodaj

29. 8. 2019

Nemovitosti v nabídce

ulice Podvalí, Kojetín
2 490 000 Kč
prodej
prodej
Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajůNastavení cookies