Služby bytového architekta jsou potřebné i v malé garsonce

realitní zpravodaj

9. 8. 2024

A možná víc než ve velkém prostoru, kam se vejde i ta největší sedací souprava. Právě v malých bytech, kde počítáte každý centimetr, je bytový architekt k nezaplacení.

Koupíte-li nový byt, je pochopitelné, že jej nově zařizujete. Anebo možná ne, protože stěhujete své nejoblíbenější kousky z dosavadního bydliště. Ale – jsou vůbec pro vaši budoucí životní etapu vhodné? Možná ano, ale možná také ne. I když máte jasnou představu, přece jen se hodí odborná rada. 

Zavolat si na konzultaci interiérového designéra, nebo bytového architekta není vůbec od věci. A to nejen pro nový prostor, ale naopak. Hodí se především tehdy, když rekonstruujete starší byt, který jste si třeba právě pořídili, nebo už prostě nestačí vašim požadavkům, životnímu stylu a rozrůstající se rodině. 

Aby rekonstrukce dopadla nad očekávání dobře, od toho jsou tu právě bytoví architekti a designéři. Vždyť nerekonstruujete „jen“ třeba elektrické rozvody či popraskané stropy. Chcete dodat svému bydlení nejen dobrou technickou úroveň, ale také se v něm cítit dobře.

Povídačky, že interiéry zařízené bytovými architekty vypadají jako z módních časopisů či obchodních domů, ale bydlet se v nich nedá, se zdaleka nezakládají na pravdě. Dokazuje to i devátý ročník soutěže Interiér roku, v němž jsou každoročně oceňovány výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty nebo interiérovými designéry, a to v devíti kategoriích.

Zajímavá je jedna ze dvou nových kategorií, a to Soukromý interiér – nízkonákladové bydlení. Vypsána byla především proto, že někteří architekti a interiéroví designéři se v minulých ročnících často ostýchali přihlásit do soutěže „malý levný“ projekt. Nebyli si totiž jisti, jestli mohou zaujmout odbornou veřejnost třeba malým prostorem pro studenta vedle výrazně dražších, až luxusních projektů. A protože opravdu je složité použít stejná měřítka na startovací byt a třípatrovou vilu, přestože na obou odvedli autoři excelentní práci, vznikla tato nová kategorie.

Zakladatel a ředitel soutěže Petr Tschakert k tomu řekl: „Pokud jsme v předchozích ročnících soutěže zdůrazňovali, že interiér navržený odborníkem dosahuje mnohem vyšší kvality, tak v tomto ročníku dodáváme, že by za se za zmíněným odborníkem neměl obávat zajít i člověk, který má výrazně nižší rozpočet.“

V této kategorii zvítězil malý byteček se střešní terasou, soutěžící pod názvem Byt s modrým schodištěm autora Ing. arch. Jakuba Žohy z New Architecture, který dokázal klasickou garsonku rozdělit na spodní pobytovou část a horní část určenou pro spánek. Zajímavé je, že právě spojil nové se starým a využil i některé stávající zařízení. Vybavení, nábytek a doplňky jsou totiž kombinací úplně nových věcí a věcí, které již majitel měl. Křeslo nebo jídelní židle stačilo přečalounit, a nábytek pro prarodičích získal nový život. Vznikl tak moderní interiér s loftovým nádechem, který je ovšem pro svého obyvatele především praktický a pohodlný – a především celá rekonstrukce a zařízení pro něj bylo finančně dostupné.

NIzkoenergeticke_bydleni2023

Většina přihlášených projektů v kategorii nízkonákladového bydlení byla z Prahy, což je určitě škoda. Při rekonstrukci malého prostoru je důležité umístění každého prvku a interiérový architekt dovede pracovat s prostorem lépe, než amatér, který nezná přednosti určitých materiálů, možnosti dnešních výrobců, ani si nedovede vizualizovat hotové dílo. Pak často vytvoří v garsonce interiér, kde je již od vchodu vidět rozestlaná postel či nádobí na kuchyňské lince.

Interiérová designérka Ikea Jarka Khou k tomu říká: „Nejdůležitější je, aby si každý vybavil prostor tak, aby se v něm cítil dobře a byl podle jeho vkusu. Pokud tedy něco sbírám, tak by tato vášeň měla být v bytě poznat. Ať už to znamená vystavit si hrníčky do vitríny, mít velkou knihovnu, nebo plnou stěnu s fotografiemi a trofejemi z cestování po světě.“ A také s tím, aby se v bytě odrážela osobnost jeho obyvatele, může interiérový architekt výrazně pomoci.

Jestliže se chcete inspirovat zajímavými návrhy, či se zabýváte myšlenkou přizvat k zařízení svého bytu interiérového architekta, projděte si vítězné i další přihlášené návrhy soutěže Interiér roku na webových stránkách. Najdete tam mimo fotografií interiérů také kontakty na architekty, kteří je zpracovávali a mohou být inspirací pro vaše nové bydlení.

Nizkoenergeticke_bydleni

Nizkoenergeticke_bydleni

Nizkoenergeticke_bydleni

Webové stránky projektu a zdroj foto: www.interierroku.cz

Související články

Bydlení vládne minimalismus

Malé byty jsou trendem dnešní doby Podle realitních makléřů jsou v současné době nejvíce požadované dvoupokojové byty, ale mnoho klientů žádá i menší byt. A nejsou to jen mladí lidé, ale také…

realitní zpravodaj

15. 7. 2024

Bytový architekt nebo bytový designér – v čem je rozdíl?

Při stavbě nového domu, ale i při rekonstrukci bytu či domu mohou vzhledu i účelnosti interiéru výrazně pomoci bytový architekt i bytový designér. Jestliže kupujete investiční byt, mohou tyto profese…

realitní zpravodaj

19. 9. 2023

Nízkoenergetické nemovitosti se stávají novým trendem bydlení

Malé domy jsou trendy i když v Evropě se tento trend rozvíjí až v posledních letech. Ve Spojených státech má dlouhou tradici. Vezměme bydlení v zaparkovaných přívěsech, které je tam běžné už desítky…

realitní zpravodaj

16. 8. 2022

Psychologie barev. Jaký odstín interiéru je ideální právě pro vás?

Psychologie barev je disciplína, která se věnuje působení barev na naši náladu, aktivitu a kreativitu. Každá barva působí z vědeckého pohledu jinou odezvu v našem mozku a tím ovlivňuje náladu a…

realitní zpravodaj

28. 5. 2021

Okna na sever nebo na jih? Světové strany mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitosti

Velikost bytu Je pochopitelné, že celková cena bytu stoupá s m2, ale nemusí to být zvyšování úměrné ploše bytu. Cenu totiž ovlivňuje momentální poptávka, která je v poslední době právě po menších…

realitní zpravodaj

12. 10. 2020

Nemovitosti v nabídce

ulice 8. května, Olomouc
11 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Trnava
8 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Obsahuje 3D prohlídku
Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajůNastavení cookies