V roce 2021 se stavebnictví dařilo, rok 2022 přinesl obrat

realitní zpravodaj

7. 3. 2023

Statistický úřad vydal v lednu podrobné statistiky o stavebnictví v roce 2021. Dařilo se zvláště nebytovým budovám a dřevostavbám. Nejvíce postavených nebytových budov je určeno k rekreaci, nejmenší náklady byly vynaloženy na budovy pro dopravu a telekomunikace. Bytů vzniklo více v rodinných domech než v bytových. V obou kategoriích však dominovala energetická třída B (velmi úsporná).

V roce 2021 vykázaly stavební úřady 1 990 nově dokončených nebytových budov. Stejně jako v předešlých letech, je téměř polovina v kategorii Hotely a obdobné budovy. Nejméně bylo dokončeno administrativních budov. Celkově bylo v roce 2021 na výstavbu nebytových budov vynaloženo více než 33 mld. Kč, tedy o 1,6 % méně než v roce 2020, avšak přitom se postavilo o 4,4 % více staveb.

Celá třetina investic směřovala do budov pro průmysl a skladování, kdežto na hotely a obdobné budovy investoři vynaložili pouhou desetinu celkové sumy. Nejvíce nebytových budov se postavilo v Jihomoravském kraji (358), nejméně v Praze (53), kde ale byly nejdražší a prostorově největší. V průměru nejlevnější budovy se dokončily v krajích Jihočeském a Karlovarském.

Bytová výstavba

V roce 2021 bylo v Česku postaveno téměř 35 tisíc bytů, z toho 19 tisíc v rodinných domech a 11 tisíc v bytových domech. Průměrné investiční náklady na jeden byt v rodinném domě byly 4,1 mil. Kč, v bytovém domě zhruba o 1,15 mil. Kč méně. Nejlevnější byty v bytových domech se staví v Ústeckém kraji, průměrně za 1,8 mil. Kč, což je o milion méně než ve zbytku republiky.

Byty v rodinných domech vycházejí nejlevněji v Karlovarském kraji (průměrně 3,6 mil. Kč), nejdražší byty se staví v Praze (v bytovém domě 3,9 mil. Kč, v rodinném domě 6,8 mil. Kč). Byty v bytových domech přitom mají průměrnou obytnou plochu 51 m2 a jsou nejčastěji o dispozicích 2+1. V rodinných domech jsou byty v průměru o dvě místnosti větší. Jeden metr čtvereční obytné plochy v rodinném domě pak vyjde průměrně na 45 tis. Kč, v bytovém domě na 58 tis. Kč.

Z hlediska energetické náročnosti bylo v roce 2021 postaveno 68 % bytů v rodinných domech v kategorii B (velmi úsporná), v kategorii C (úsporná) bylo postaveno 24 % bytů a 9 % splňuje nejpřísnější podmínky kategorie A (mimořádně úsporná). Mezi byty v bytových domech je dominantněji zastoupena třída B (81 %), a nejméně třída A (4 %).

Poslední významnější rozdíl mezi byty v rodinném a bytovém domě je v materiálu nosné konstrukce. Z bytů dokončených v bytových domech mělo zděnou nosnou konstrukci 55 %, panely a monolity využilo 36 % a jiné materiály nebo jejich kombinace 9 %. U rodinných domů byla zděná nosní konstrukce zastoupena 83 %. Velký význam získává dřevo, které je se 14 % druhým nejvyužívanějším stavebním materiálem.

Loňský rok byl ve znamená zahájení války na Ukrajině, a také velké inflace. To, a předcházející covidové roky, způsobilo podstatné zdražení materiálu, energií i práce. Proto se stavělo méně. Výsledky za tři čtvrtletí ukazují bezmála sedmiprocentní propad u nové bytové výstavby v rodinných domech, u bytů v bytových domech došlo k propadu dokonce o 20,7 %. A podle expertů to vypadá, že ani letošní rok nepřinese výrazný růst.

Související články

V Česku vyroste první bytový dům ze dřeva

Montované dřevostavby jsou jedním z nejvíce rostoucích stavebních segmentů, který se za posledních 15 let více než zdvojnásobil. Vážou se k němu totiž hodnoty jako je udržitelnost, ekologičnost a…

realitní zpravodaj

13. 12. 2022

Novela stavebního zákona míří do parlamentu. Co se změnilo?

"Zvolili jsme podobný postup jako v případě matrik a rozhodli se jít výkonnostní metodikou. Až si zákon sedne, tak podle počtu úkonů bude stát platit, a pokud někde neprobíhají stavby, tak tam nebude…

realitní zpravodaj

28. 11. 2022

V Praze se v září začalo stavět pouze 62 nových bytů. České stavitelství pokračuje v poklesu

Podle Evžena Korce, generálního ředitel společnosti Ekospol, České stavebnictví stále drtí extrémně vysoké ceny stavebních prací a materiálů. "Mnoho velkých firem odstupuje od veřejných zakázek…

realitní zpravodaj

8. 11. 2022

Prodeje nových bytů v Praze letos propadly o dvě třetiny, třetí čtvrtletí je nejhorší za 15 let

Od začátku letošního roku se v Praze prodalo jen 1950 nových bytů, což představuje meziroční pokles o 65 procent. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti Ekospol, která trh s novými byty v Praze…

realitní zpravodaj

13. 10. 2022

Nemovitosti v nabídce

ulice Jakubské náměstí, Brno-střed
4 200 000 Kč
prodej
prodej
ulice Sadová, Libavá
1 190 000 Kč
prodej
prodej
ulice U Romzy, Olomouc
120 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajůNastavení cookies