Stavět a bydlet úsporně je trendem současnosti a potřebou budoucnosti

realitní zpravodaj

30. 8. 2024

Co nejnižší energetická spotřeba, využívání obnovitelných zdrojů, zanechávání co nejmenší uhlíkové stopy. Dnes již běžné pojmy tolik potřebných úspor, které by měly být krédem pro každou novou stavbu. Hledáte-li právě nyní informace, jak realizovat vlastní rodinný dům, možná vás inspirují zkušenosti těch, kteří takto žijí již několik let.

První český soběstačný dům se začal stavět v roce 2019 v jižních Čechách po téměř čtyř letech příprav. Nejedná se o žádný minidomek, stavba má 81,27 m2 a 116 m2 obytné plochy v přízemí a podkroví. Je umístěna v roztroušené zástavbě Hodslavského potoka, poblíž lyžařského areálu Kramolín u Lipna nad Vltavou. Nyní vyšla kniha, která mapuje nejen vznik tohoto domu, ale také radí budoucím stavitelům, jak na to. 

Kniha Český soběstačný dům: Výprava za možnostmi šetrnějšího života mapuje na 336 stranách nejen průběh stavby, ale také kompletní technické a stavební detaily celého domu. 
V první části kniha přináší obsáhlé rozhovory mozaiky osobností, které se snaží o udržitelnost ve svých domácnostech: trapistického mnicha bratra Josefa, rodiny Balšínkových, žijící v lodních kontejnerech, technologického guru Jana Staňka, známého jako Electro Dad a manželů Měkotových – solárních punkerů ze slaměného domu. Jsou to lidé, kteří svými životy a bydlením manifestují vlastní, specifický náhled na to, co pro ně znamená šetrnost, udržitelnost a soběstačnost. 

Druhá část knihy se do posledního šroubku věnuje Českému soběstačnému domu, a to naprosto otevřeně, včetně všech chyb a omylů. Naleznete zde podrobně popsaný celý proces přípravy a výstavby. Od stavebního povolení až po technické kapitoly zaměřené mimo jiné na elektrickou energii, materiály, vodní a odpadové hospodářství či vytápění. V knize jsou i QR kódy, které vedou až k jednotlivým projektovým a technickým dokumentacím tohoto domu, umístěným na webových stránkách domu. Přístup k nim je zdarma, což může být pro mnoho budoucích stavebníků velmi užitečné, nebo alespoň inspirativní v cestě, kterou se mají vydat. Další důležitou věcí je, že v těchto technických kapitolách jsou ukázány konkrétní principy a postupy, které se dají v různé míře aplikovat takřka v jakékoliv současné domácnosti. 

V poslední části představuje rodina Podruhových, která v tomto domě bydlí, svou filozofii bydlení a její vývoj, ale také své chyby, bolesti a radosti. Postavit Český soběstačný dům trvalo celkem i s přípravou takřka 10 let a jak autoři podotýkají, byla to doslova výprava za možnostmi šetrnějšího života. Publikace je pojatá velmi pragmaticky, místy až sebekriticky a zahrnuje také nevýhody této cesty. Protože soběstačné bydlení rozhodně není jen „procházkou růžovou zahradou“, neboli jak autoři říkají, nic nelakují na zeleno.

Výhodou je, že dílčí principy a řešení se dají využít nejen v dalších off-grid stavbách, ale především pro rekonstrukce a novostavby v běžné zástavbě a je jedno zda člověk žije v paneláku, v domě na vesnici nebo v centru Prahy. A tak si z těchto praktických zkušeností a možností může něco převzít do své každodenní praxe každý majitel bytu, rodinného domu či budoucí stavebník.

Kniha Český soběstačný dům: Výprava za možnostmi šetrnějšího života je k dostání také v „solární“ podobě. Z celkových 2 862 kusů prvního vydání jich totiž bylo 300 vytištěno v Českém soběstačném domě na digitální tiskárně Konica-Minolta poháněné sluneční elektřinou. Více informací o celé stavbě lze najít na webových stránkách csdum.cz.

Související články

Desítkám tisíc domácností hrozí vysoké pokuty za používání neekologických kotlů

Spoléhat se na to, že používání nejméně ekologického kotle nebude nikdo řešit, není příliš šťastné. "Kontroly totiž budou provádět přímo příslušné obecní úřady obce s rozšířenou působností. Ty budou…

realitní zpravodaj

12. 8. 2024

Na čem v domácnosti nešetřit?

Prvním krokem je plán Všichni dozajista máme zkušenost, že každý dobrý plán mívá dodatky a překvapení. Pokud však plán nemáte vůbec, překvapení bývají velmi drahá a dodatky ne vždy možné. Větám typu…

realitní zpravodaj

22. 7. 2024

Ceny energií ženou Čechy k investicím do úspornějšího bydlení

Ceny energií od loňského podzimu dramaticky rostou. Vedle strmého inflačního vývoje se do zvyšování cen pro domácnosti promítly navíc i ekonomické dopady válečného konfliktu na Ukrajině. Naděje na…

realitní zpravodaj

13. 6. 2022

Nový trend - aktivní dům. Čím se liší od pasivního?

Běžná novostavba rodinného domu spotřebuje 80-140 kWh/m2. Náklady na vytápění se stále pohybují v řádech desetitisíců. A i když se stavějí stále úspornější budovy, stejně je spotřeba energie na…

realitní zpravodaj

11. 11. 2020

Jaký je rozdíl mezi pasivním a nízkoenergetickým domem?

8.4.2019 - Výstavba energeticky úsporných domů roste rok od roku a společnost se začíná mnohem více zajímat i o kvalitu vnitřního prostředí budov, v nichž trávíme až 90 % svého času.Na stavby…

realitní zpravodaj

8. 4. 2019

Nemovitosti v nabídce

ulice 8. května, Olomouc
11 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Trnava
8 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Obsahuje 3D prohlídku
Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajůNastavení cookies