Hypoteční hráči mění pozice

ekonomické noviny

14. 1. 2007

14.1.2007 - Na hypotečním trhu dochází v roce 2006 ke změnám postavení jednotlivých bank. Předně je třeba připomenout, že postavení prvních tří hráčů je neotřesitelné. Česká spořitelna, Hypoteční banka (spolu s ČSOB) a Komerční banka udržují dohromady 80-ti procentní podíl trhu, a to jak v objemu, tak i v počtu poskytnutých hypoték.

Podle naší analýzy poskytnou letos tyto 3 banky hypoték v celkovém objemu 79 miliard korun a v celkovém počtu 54 tisíc. Jestliže ještě vloni soupeřila Komerční a Hypoteční banka o druhou a třetí pozici tržního podílu, v letošním roce se pořadí mění. A to ve prospěch Hypoteční banky, která spolu s ČSOB roste velmi dynamickým tempem a upevní si tak druhou pozici za Českou spořitelnou. Ke změnám dochází i u menších hypotečních poskytovatelů.

Raiffeisen Bank se v 1. pololetí letošního roku dostala na 4. místo s tržním podílem téměř 7% a je v letoším roce nejrychleji rostoucím hypotečním poskytovatelem, měřeno meziročním růstem. Z ostatních 6-ti hypotečních poskytovatelů, kteří se dělí o zbývajících 13% tržního podílu, je více na trhu vidět GE Money Bank. Ta určitě nebude chtít výrazněji ustoupit ze svého 5-ti procentního tržního podílu. Její 5. tržní pozici by mohla však ohrozit Živnobanka, která po spojení s HVB bude ročně schopna poskytnout bez větších investic 5 miliard hypotečních úvěrů. Z nových hypotečních hráčů se v letošním roce etabluje na trhu BAWAG Bank, nicméně tržní postavení i menších hráčů neovlivní. To může nastat v následujících letech a závisí to na úspěšnosti její obchodní strategie. Objem nových hypotečních úvěrů by mohl v tomto roce překročit hranici 100 miliard korun, což by znamenalo bezmála 40% meziroční růst poskytnutých hypoték v ČR.

 

Nemovitosti v nabídce

ulice Panská, Olomouc
9 100 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
ulice Dvořákova 1210, Uherské Hradiště
11 000 Kč/měsíc
pronájem
pronájem
Copyright © 2006–2024 EuroNet Media s.r.o. | www.realitycechy.czZpracování osobních údajůNastavení cookies